Primarul comunei Ideciu de Jos, Lucian Laurean Feier, a declarat, joi, că a solicitat Ministerului Turismului modificarea legislaţiei de atestare a staţiunilor turistice, în special în ceea ce priveşte reducerea numărului minim al capacităţii de cazare, astfel încât localităţile care deţin băi sărate sau ştranduri cu apă termală să poată deveni staţiuni turistice, pentru a se putea dezvolta.
„Ideciu de Jos nu este staţiune, facem demersuri însă ne-am lovit de o problemă. În Hotărârea de Guvern nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice există nişte criterii, unul dintre acestea este ca la nivel de comună să asigurăm 100 de locuri de cazare, ceea ce face imposibil, momentan, atingerea acestui ţel. În urmă cu câteva săptămâni a trecut pragul nostru şi domnul ministru al Turismului, Bogdan Trif, având o discuţie şi cu dumnealui a existat o propunere ca această hotărâre să se modifice, în sensul că dacă ar scădea aceste locuri de cazare de la 100 la 30, ar fi un lucru minunat, atât pentru comuna noastră, cât şi pentru alte localităţi. Ştim bine că investitorii nu vor crea locuri de cazare dacă nu există un proiect cert. Momentan avem 32 de locuri de cazare, avem două pensiuni şi alte câteva locuri în căbănuţe la care oamenii se pot caza”, a declarat presei, Lucian Laurean Feier.
În prezent, staţiunile de interes naţional trebuie să dispună de un număr minim de 500 locuri în structurile de primire turistică, iar cele de interes local trebuie să dispună de minim 100 de locuri.
Primarul a spus că pentru ca investitorii să înceapă să construiască mai multe pensiuni, iar numărul locurilor de cazare să sporească, ar trebui ca mai întâi Băile Ideciu de Jos să fie declarate staţiune turistică de interes local, fiindcă atunci ar exista predictibilitate în privinţa potenţialelor afaceri care s-ar dezvolta.
Foto: (c) Dorina MATIŞ/AGERPRES
Lucian Laurean Feier a precizat că ştrandul de la Ideciu de Jos este intens frecventat şi că, anul trecut, au fost zile în care la acesta s-au aflat şi câte 2.000 de turişti.
„În acest an, din cauza timpului ploios, deschidem Băile Ideciu de Jos în data de 22 iunie, iar acestea vor fi deschise zilnic de la ora 8,30, la ora 22,00. Un bilet pentru adulţi costă 12 lei, iar unul pentru copii este de 5 lei. În ultima perioadă Primăria a făcut o serie de renovări, iar anul trecut am construit un nou bazin, din lemn şi piatră, au fost făcute duşuri calde, iar anul acesta s-au făcut investiţii în pavaje, bare de inox etc.”, a mai afirmat primarul.
Ştrandul cu apă sărată de la Ideciu de Jos se află la o altitudinea de 550 de metri, iar apa din acesta conţine clorură de sodiu de circa 300 grame /litru, precum şi Calciu, Magneziu, Fluor, Iod, Brom, Sulf şi Fier. În imediata apropiere a ştrandului se află un lac cu nămol sapropelic care conţine foliculină şi progesteron.
Apa şi nămolul de la Băile Ideciu de Jos au numeroase indicaţii terapeutice, cum ar fi nevroza astenică, bronşita cronică, astmul bronşic, poliartrită reumatoidă, reumatisme inflamatoare cronice seronegative (boala lui Bechrew), boala degenerativă articulară (atrozele), bursite, miosite, mialgii, periartrită scapuloumerală, algodistrofiile. De asemenea, apa de la Ideciu de Jos are indicaţii terapeutice şi în ginecologie. AGERPRES