Săptămâna trecută la Primăria oraşului Luduş a avut loc o întâlnire de lucru pe tema ordinii şi liniştii publice în oraş. Liviu Botezan, şeful cabinetului primarului ne-a declarat că „În ultima perioadă s-au primit sesizări de la cetăţenii oraşului cum că, la sfârşit de săptămână, atunci când o parte din tinerii mai încălziţi ies de la discotecă, se înregistrează manifestări care deranjează liniştea oraşului”. Într-adevăr, după asemenea „acte de vitejie”, a doua zi se găsesc arbuşti rupţi, coşuri de gunoi sparte, bănci deteriorate. Până acum, organele de ordine au depistat prea puţini făptuitori, iar sancţiunile nu sunt în măsură să-i descurajeze pe anonimii nopţilor. Iată de ce, primarul Cristian Moldovan a convocat factorii responsabili de liniştea şi ordinea publică la o întâlnire de lucru.
Un nou plan de lucru
Au răspuns invitaţiei comisarul-şef Dorin Nistor de la Poliţia oraşului, Gheorghe Vântu de la Jandarmerie, Cristian Tripon şi Alin Ruţă de la Poliţia Locală. Cristian Moldovan a făcut o prezentare a temei discuţiei şi a solicitat celor prezenţi o colaborare mai intensă pentru a preveni şi descuraja activităţile contravenţionale ale unui grup restrâns de cetăţeni. Din primele intervenţii ale reprezentanţilor Poliţiei Naţionale, ale Jandarmeriei şi a Poliţiei Locale s-a desprins ideea că efectivele, mai ales în această perioadă, sunt reduse. Sunt oameni în concediu, trebuie trimişi oameni la Festivalul de la Oarba, trebuie să fie repartizaţi oameni pentru radar, o planificare care să asigure ordinea şi în Gheja şi în oraş este dificil de făcut. Şi, totuşi, după discuţii s-a ajuns la formula care se pare că va fi câştigătoare.
În altă ordine de idei, primarul Moldovan a semnalat că normele de circulaţie în oraş la parcări, staţionări, sunt încălcate cu prea multă nonşalanţă şi ar fi bine ca după numeroasele atenţionări să urmeze şi sancţiuni. Aici, o propunere venită din „public”, redactorul de la Radio Transilvania, Dan Luduşan, se pare că îi va face pe cei care greşesc să fie mai atenţi.
A fost o întâlnire necesară, a fost momentul în care greşelile mici mai pot fi stopate prin măsuri simple pentru a nu se ajunge la fapte din zona penalului. „Oricum, a concluzionat primarul Moldovan, greşelile nu mai pot fi tolerate şi cine greşeşte trebuie să plătească, indiferent de rangul sau poziţia în societate”.
Ioan A. Borgovan