Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a solicitat primăriilor din judeţ şi Consiliului Judeţean Mureş să se ralieze demersului său pentru revizuirea legislaţiei de mediu, care prevede majorarea taxei de depozitare a deşeurilor la 80 de lei/tonă, astfel încât mărirea să fie stopată pentru un an.
‘Cer revizuirea legislaţiei elaborate în anul 2013 care stabileşte tarifele pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase, care a determinat o majorare a taxei de depozitare la 80 de lei/tonă şi care începând cu anul următor va ajunge la 120 de lei/tonă. În cazul de faţă nu noi am fost cei care au generat această întârziere de 4 ani, motiv pentru care solicit Consiliului Judeţean şi celorlalte Unităţi Administrativ-Teritoriale să susţină reanalizarea acestei taxe. Solicit stoparea acestei taxe pe o perioadă de un an de zile, deoarece creează dificultăţi în bugetele administraţiilor publice locale, dar care afectează totodată şi nivelul taxelor pentru populaţie’, se arată într-un comunicat al primarului Dorin Florea, postat pe site-ul Primăriei Târgu Mureş.
Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a anunţat la rândul său că solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Fondurilor Europene şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România să clarifice legislaţia referitoare la taxa pentru deşeuri, ce urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie, întrucât aplicarea taxei de 80 lei pe tonă pentru toate deşeurile va dubla tarifele pentru populaţia din mediul rural şi va implica restituirea unor fonduri europene.
Administraţia judeţeană consideră că norma juridică care prevede introducerea taxei de 80 de lei pe tonă de la 1 ianuarie 2017 „nu este clară nici în ceea ce priveşte definirea tipurilor de deşeuri pentru care trebuie plătită această taxă şi nici în ceea ce priveşte definirea persoanelor juridice care au obligaţia de a plăti”.
CJ Mureş susţine că aplicarea unei taxe de 80 lei/tonă pentru toate deşeurile încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare duce la creşterea tarifelor pentru populaţie cu 50% în mediul urban şi dublarea în mediul rural a tarifelor pentru serviciul de salubrizare, fapt ce poate încuraja depozitarea gunoiului în locuri improprii.
În acest sens, CJ Mureş a solicitat prorogarea termenului de aplicare a prevederilor Legii nr. 384/2013 privind sursele de venit ale Fondului pentru Mediu până la clarificarea normei juridice sau abrogarea acesteia.
AGERPRES
Are dreptate d-l primar.Si eu azi , in jurul orelor 13,00 am avut o convorbire telefonica cu d-na director Toth Andreea pe aceasta tema.Trebuie o interventie rapida , pentru ca , legal sintem in intirziere si taxa este operabila.Am ajuns la concluzia ca la nivel de judet nu este cristalizata o initiativa de genul prorogarii termenului printr-o initiativa legislativa deoarece nu-si asuma nimeni responsabilitate cu toate ca , „tentative”au fost, dar lipsite de eficienta.Este pacat pentru ca asa cu ii spuneam d-nei director , aceasta chestiune o consider CEA MAI MARE REFORMA ADMINISTRATIVA SECTORIALA A JUDETULUI MURES.