Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar al Programului Tranziție Justă începe implementarea primelor investiții pentru dezvoltarea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă în județul Mureș. Au fost semnate primele trei contracte de finanțare prin PTJ: Prioritatea 6 – Județul Mureș, în cadrul apelului destinat dezvoltării întreprinderilor și antreprenoriatului, componenta “Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. Beneficiarii sunt 3 companii care vor realiza investiții în valoare totală de peste 12 milioane de euro, prin care vor crea 57 de noi locuri de muncă în județul Mureș.
ATLAS SPORT SRL va investi în orașul Ungheni pentru construirea unei hale cu scop de depozitare a mărfurilor și dotarea acesteia cu active necesare desfășurării activității, care va oferi soluții complete pentru stocarea și gestionarea eficientă a produselor și mărfurilor. Investiția este în valoare totală de 18.237.358,57 lei, din care 9.513.822,41 lei reprezintă valoarea nerambursabilă alocată prin PTJ. Implementarea proiectului „Construire hală depozitare” va dura 24 de luni și va crea 13 locuri de muncă în județul Mureș.
Tot în orașul Ungheni, CERAGRIM SRL își propune construcția unei hale cu scop de producție și dotarea acesteia cu active necesare desfășurării activității de preparare și procesare carne de porc și carne de vită. Realizarea proiectului contribuie la diversificarea economică durabilă din punct de vedere al mediului, inclusiv a antreprenoriatului feminin, implementarea fiind estimată la 24 de luni. Proiectul „Demolare corp de clădire existent C1 și înființare unitate de preparare și procesare carne de porc si vită” va crea 35 locuri de muncă noi și are o valoare totală de 33.641.951,95 lei, din care 17.146.218,40 lei fonduri nerambursabile.
În municipiul Târgu Mureș, EVER GREEN CONSTRUCTII SRL își propune o investiție pentru domeniul economic al fabricării de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice, prin construirea unei hale cu scop de producție și administrativ, precum și dotarea acesteia cu active necesare desfășurării activității. Valoarea totală a proiectului este de 10.002.537,29 lei, din care 5.153.242,02 lei reprezintă valoarea nerambursabilă, iar perioada de implementare este de 23 de luni, fiind angajate 9 persoane.
“Ne bucurăm să avem primele contracte semnate prin Programul Tranziție Justă de la care avem așteptări mari pentru Județul Mureș și, totodată, ne bucură interesul ridicat al antreprenorilor pentru aceste finanțări europene. Au fost 87 de proiecte depuse în cadrul acestui apel dedicat IMM-urilor care a fost lansat prin PTJ la nivelul județului Mureș, a căror valoare totală cumulată depășește 280 de milioane euro. În perioada următoare vor fi semnate noi contracte de finanțare care să se materializeze în investiții solide și de viitor pentru a consemna impactul pozitiv pe care îl au pe piaţă aceste firme mici, care creează locuri de muncă şi au flexibilitatea necesară de a se adapta cerinţelor economiei moderne”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională.
Programul Tranziția Justă (PTJ) răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii identificate în Anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă în perioada 2021 – 2027. Programul este structurat pe 6 priorități dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în fiecare din cele șase județe și o prioritate de asistență tehnică, cu alocare financiară distinctă.
Bugetul alocat județului Mureș prin Prioritatea 6 a PTJ este de 277.032.659 euro, din care 235.477.760 euro reprezintă contribuția din partea Fondului pentru Tranziție Justă și 41.554.899 euro contribuția națională. Din această sumă, componenta care oferă finanțare microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și celor mijlocii (IMM) are un buget alocat de 83.903.737 euro, gradul de acoperire cu cereri de finanțare fiind de 130%.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.