Primul film documentar românesc despre graffiti şi street art, „De ce scriu ăştia pe pereţi?”, va fi prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului de artă contemporană „Szfera” de la Târgu Mureş, organizat de Asociaţia Vox Novum, în perioada 6-8 septembrie.
„Vom avea şi expoziţii de fotografii, precum şi o proiecţie de film documentar despre arta stradală şi graffiti din România, sâmbătă după-amiaza, de la ora 14,00, când va fi prezentat documentarul intitulat ‘De ce scriu ăştia pe pereţi?’. Este un film documentar făcut anul trecut şi va fi pentru prima dată proiectat aici, în Târgu Mureş. La ‘Szfera’ avem foarte multe concerte, de asemenea, cum am deja obişnuit publicul, concertele vor avea loc sâmbătă şi duminică. În fiecare zi vom avea câte trei-trei concerte. Şi în acest an, vizitatorii sunt aşteptaţi cu un program diversificat, incluzând literatură, concerte, proiecţii de filme, expoziţii şi cele mai noi tendinţe în arta contemporană”, a declarat miercuri organizatorul principal al Festivalului Szfera, Erika Tamasi, într-o conferinţă de presă.
Ea a precizat că şi în acest an Festivalul „Szfera” va fi organizat din nou la fostul Restaurant Predeal, o incintă rămasă nefolosită de mai mulţi ani.
„Avem aceeaşi locaţie ca şi anul trecut, dar ca în fiecare an aducem ceva nou şi tot aşa creăm şi spaţiu conform programului. Ne bucurăm foarte mult că avem mulţi parteneri care ne-au căutat, cum ar fi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care ne vor aduce proiecţii de film, respectiv un spectacol de teatru. Un alt partener este Revista Lato, care ne-a adus patru conversaţii literare. Dintre conversaţiile literare, am dori să subliniem două puncte de program, ambele având loc în ziua de sâmbătă, de la ora 13,30, Codău Annamária va discuta cu scriitoarea, traducătoarea şi antropologul cultural Diána Vonnák, iar de la ora 15,00, Valentin Covaciu o va intervieva pe scriitoarea Alina Nelega, regizor şi critic de teatru”, a arătat Erika Tamasi.
Revista literară Lato va aduce la „Szfera” scriitori şi poeţi renumiţi, precum Ozsváth Zsuzsa, Markó Béla, Nagy Attila şi Varga László Edgár.
De asemenea, la acest festival va concerta şi trupa Frate Gheorghe, care îmbină reggae-ul şi folk-ul cu hip-hop şi rock, un concept muzical în jurul căruia s-au coagulat câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni basarabeni, Gheorghe Buşilă, Alexandru Cordonean, Vitalie Colţ şi Peev Seva.
„Dacă vorbim despre un festival de artă contemporană, şi în acest an organizatorii ne vor încânta cu programe literare variate: lecturi dramatice, ateliere de teatru, întâlniri cu scriitori şi cititori, precum şi o prezentare a noului număr al revistei KAFLátó. În programul evenimentului all-arts vor fi incluse şi scurtmetraje, documentare şi videoclipuri realizate de studenţii de la secţia de film-media a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. De asemenea, publicul va avea ocazia să vizioneze şi spectacolul de lectură dramatică intitulat Lájv, realizat de clasa de masterat în dramaturgie”, a precizat preşedintele Asociaţiei Vox Novum, Timea Fulop.
Potrivit acesteia, alegerea unor clădiri rămase în paragină pentru organizarea acestui festival de nişă are rolul de a atrage atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului.
„Întotdeauna o să optăm pentru clădiri care erau sau sunt importante într-un fel pentru comunitatea Târgu Mureşeană, dar care sunt abandonate, iar prin aceasta am dori să atragem atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului (…) Fiind un festival de nişă, locaţia acum are o capacitate de 1.500 de participanţi. Noi nu suntem axaţi să atragem cât mai mulţi oameni, să fie un public numeros, este un eveniment în care am dori să focusăm asupra calităţilor, să fie ateliere de lucru prin care poţi să transmiţi ceva mai mai profund”, a declarat Timea Fulop.
Festivalul de anul acesta oferă publicului şi mai multe oportunităţi de a descoperi diferitele aspecte ale artei contemporane, prin spaţii creative, instalaţii interactive şi interesante, precum şi expoziţii organizate de artişti tineri.
Între programele de arte plastice se regăseşte şi expoziţia artiştilor de la Colonia de Artă din Élesd, care poate fi vizitată de vineri până duminică, expoziţia de fotografii a lui Cseke Tamás, precum şi o expoziţie de figuri de acţiune şi afişe de film.
„Cei care nu sunt familiarizaţi cu cele mai importante locuri şi clădiri din Târgu Mureş sunt invitaţi duminică după-amiaza, de la ora 15,00, la o plimbare ghidată prin oraş, organizată de istoricul de artă Orbán János. Programul muzical al Szféra va fi, şi în acest an, variat şi interesant. Între 6 şi 8 septembrie, ne vor distra artişti cunoscuţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Menţionăm doar câteva nume dintre cei care se vor ocupa de buna dispoziţie: MINDTHEGAP Trio & Flow Strings Quartet, Oncsi, Frate Gheorghe, Cancer Culture Collective şi Zsüd. Vineri, de la ora 22:00, localul Backstage, situat în Piaţa Trandafirilor nr. 53, va găzdui mai mulţi artişti care vor întreţine atmosfera: Maică-ta, Bo.toned, Detour şi Dobix. Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet de intrare. Această ediţie va fi încheiată de echipa Hét Hat Club din Budapesta, al cărei grup de muzicieni de stradă a parcurs Europa, America de Nord, Centrală şi de Sud. Ei au adunat ritmuri şi elemente de stil variate pentru a reînvia, într-o formă modernă, cântecele populare maghiare şi din zona Carpaţilor şi Balcanilor”, a precizat Timea Fulop.
Unul dintre co-organizatori, Jeremias Istvan, a subliniat că Festivalul de artă contemporană „Szfera” de la Târgu Mureş urmăreşte să creeze o coeziune a comunităţilor română şi maghiară, prin organizarea de manifestări comune.
„Cred că este o problemă imensă aici la noi, în Târgu Mureş, diversificarea comunităţilor şi tocmai asta încercăm noi, mai ales în ultimii doi ani. Şi aici suntem şi noi de vină fiindcă nu am încercat mai devreme pentru că am observat că sunt diferite organizaţii sau instituţii care organizează evenimente care se adresează unui anumit segment de public. Ne-am dori să reunim aceste manifestări fiindcă am constatat că nu prea există coeziune între cele două comunităţi principale. Iar noi ne-am propus asta: ca în următorii 5 ani să rezolvăm problema aceasta şi din acest motiv am luat legătura cu diferite instituţii sau organizatori de evenimente, încercăm să diversificăm programul cât se poate de mult şi să ne adresăm tuturor”, a afirmat Istvan Jeremias. AGERPRES