Primul festival al colacului secuiesc (kurtoskalacs) din Harghita a avut loc sâmbătă, în localitatea Dăneşti şi a reunit echipe de tineri care au vrut să demonstreze că pot duce mai departe tradiţia culinară a zonei.
La festival s-au înscris 11 echipe de tineri din zona Ciucul de Jos şi Ciucul de Sus, supravegheaţi îndeaproape de mai multe bunicuţe de la Asociaţia Pensionarilor din Dăneşti. Doamnele au avut rolul să-i ajute cu sfaturi de tineri, dar nu au avut voie să se implice efectiv în prepararea tradiţionalului produs de patiserie al zonei.
Colacul pe vremuri
Bătrânele prezente la festival au povestit că, pe vremuri, colacul secuiesc se făcea din făină neagră şi cu untură în loc de ulei şi, la fel ca şi astăzi, nu lipseau ouăle, zahărul, drojdia şi coaja de lămâie.
Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Microregională Ciucul de Jos, Federaţia Organizaţiilor de Tineret din zona Ciuc, în colaborare cu primăria şi composesoratul din Dăneşti.
„Este pentru prima dată când se organizează festivalul kurtoskalacs-ului şi are mai multe scopuri. Pe de o parte, dorim să popularizăm acest produs ca pe o valoare din Secuime, iar pe de altă parte, noi, tinerii, vrem să arătăm că putem să ducem mai departe tradiţia moştenită de la strămoşii noştri”, a declarat Melinda Katona, de la Asociaţia Microregională din Ciucul de Jos.
Juriul a decis că cel mai gustos colac secuiesc a fost cel preparat de Asociaţia de Tineret din Tomeşti, iar cel mai original produs a fost al tinerilor de la Asociaţia din Nicoleşti care au pregătit un kurtos pe care l-au învelit în cremă de ciocolată iar pe deasupra au pus ornamene de tort de diferite culori.
Atmosfera a fost întreţinută de muzică tradiţională, iar la final toată lumea a mâncat dintr-un gulaş care s-a fiert la foc mic, dar şi din colacii pregătiţi în cadrul festivalului.
Colacul secuiesc se prepară din aluat de cozonac, care este lăsat la dospit cel puţin o oră şi din care se întinde o foaie de un centimetru grosime şi se taie în fâşii lungi şi subţiri. Aceste fâşii se înfăşoară pe forme de lemn cilindrice, care sunt încălzite la jar şi unse cu ulei în prealabil, după care se presară cu zahăr şi se coc, în mod tradiţional, la jar. Secretul este ca forma să fie rotită continuu pentru ca kurtos-ul să se rumenească uniform, iar zahărul să se caramelizeze. După ce colacul este scos de pe formă, se presară cu nucă pisată, cu nucă de cocos sau se serveşte simplu.
AGERPRES