Muzeul Judeţean Mureş în parteneriat cu universităţi din România, Germania şi Ungaria, organizează, în data de 3 august, primul Festival Roman, la Castrul de la Călugăreni, care este parte a proiectului ”Traseul limesului Roman pe teritoriul judeţului Mureş”, alături de castrele auxiliare de la Brâncoveneşti şi Sărăţeni şi cele patru turnuri de pază de la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos, pentru includerea acestora în circuitul turistic.
Muzeograful Nicoleta Man, unul dintre organizatorii Festivalului Roman, a declarat vineri presei că manifestarea va dura o zi, iar pe parcursul acesteia vor fi prezentate şi popularizate elementele civilizaţiei şi culturii romane provinciale, specifice Daciei romane, printr-o serie de evenimente şi acţiuni cu caracter cultural-educativ.
”Proiectul se doreşte a fi ‘un alt model’ de promovare a actului cultural, prin educaţia directă a comunităţii, prin crearea de acţiuni cultural-educative desfăşurate direct la faţa locului, în sânul comunităţii. De data aceasta, organizatorii se deplasează şi organizează evenimentul cu întreaga sa logistică materială şi umană, în întâmpinarea nevoilor cultural-educative ale comunităţii de pe Valea Nirajului (…) Sistemul defensiv roman şi implicit aşezarea şi castrul de la Călugăreni au potenţial pe termen lung de a fi nominalizate pe lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul sitului multinaţional ‘Graniţele Imperiului Roman”’, a precizat Nicoleta Man.
În cadrul festivalului vor fi organizate demonstraţii militare şi lupte de gladiatori în curtea Teatrului Şura din Călugăreni, cu participarea unor asociaţii specializate şi dotate cu echipament şi armament roman, cum ar fi Asociaţia Virtus Antiqua din Cluj Napoca, Terra Dacica Aeterna şi Garda de la Apulum.
Acestea vor organiza parade, exerciţii de antrenamente ale gladiatorilor, un ritual religios în faţa zeiţei protectoare a ludus-ului şi a gladiatorilor sau jocurile romane cum sunt ”rota”, ”delta” sau ”duodecim scrita”.
Arheologii de la Muzeul Judeţean Mureş care fac cercetări arheologice în castrul şi aşezarea romană de la Călugăreni vor efectua ghidaje pe săpătura arheologică şi vor arăta vizitatorilor materiale recent descoperite.
De asemenea, va fi vernisată expoziţia ”Romanii la Călugăreni”, care va cuprinde descoperiri arheologice provenite din castrul şi aşezarea romană de la Călugăreni din săpăturile efectuate în anii 2004, 2011-2012 şi vor fi susţinute prelegeri cu proiecţii despre civilizaţia romană în general şi impactul civilizaţiei şi culturii romane asupra estului Daciei romane, în special.
Acţiunea se va termina prin proiecţii de filme cu tematică romană în Teatrul Şura iar încheierea activităţii va fi încununată cu un marş cu torţe al tuturor participanţilor până la castrul roman.
Proiectul urmăreşte punerea în valoare a vestigiilor arheologice şi a istoriei locale ca element de influenţă asupra educaţiei culturale a vieţii comunităţii, iar la acesta iau parte alături de Muzeul Judeţean Mureş, Asociaţia Teatrul Şură, Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureş, Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Primăria Eremitu, Universitatea Humboldt Berlin, Universitatea din Köln, Universitatea Tehnică din Budapesta, Colegiul Tehnic Erfurt, Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta şi Universitatea din Pécs.
AGERPRES
Felicitari pentru initiativa!