Autorităţile româneşti încearcă să încurajeze producătorii români de carne de porc. Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale , România importă anual aproximativ 230.000 tone de porci și carne de porc (circa 30.000 tone porci vii și 200.000 tone carne de porc), cheltuind astfel în jur de 350 milioane euro pe carnea importată. În același timp, țara noastră exportă de aproape 60 de ori mai puțin – adică circa 4.000 tone carne și produse din carne de porc.
În consecinţă, în 22 noiembrie, Kaufland România a inaugurat primul program național pentru carne de porc 100% românească, în parteneriat cu Cooperativă Agricolă „Țara Mea” și cu sprijinul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Denumită „Raftul Românesc”, inițiativa crește prezența cărnii de porc autohtone la raft, sprijinind astfel dezvoltarea micilor fermieri români. Programul susține în mod durabil dezvoltarea capacității de producție interne a cărnii de porc, în condițiile în care în România, circa 60% din carnea de porc din comerț provenea din alte țări.
În cadrul evenimentului de inaugurare a programului, Marco Hößl (Kaufland România), Florin Burculescu (Cooperativa Agricolă „Țara Mea”), Alexandru Stănescu (Comisia pentru Agricultură, Silvicultură) și Petre Daea (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) au semnat Angajamentul public de susținere a fermierilor români prin acest program.
„Este primul program național pentru carne de porc 100% românească. Aceasta reprezintă o premieră în România deoarece crește semnificativ prezența cărnii de porc românești la raft și oferă un sprijin real și atât de necesar pentru fermierii români”, menționează Marco Höß.
Proiectul include peste 50% dintre fermierii mici și mijlocii din România, și le oferă sprijin pentru dezvoltare și consiliere.
Carnea respectă criterii superioare de calitate, ce includ aspecte legate de tăiere, greutate, standarde microbiologice și de ambalare.
Potrivit Cooperativei Agricole Țara Mea, România producea în anul 1989 circa 15 milioane de porci. De atunci, producția internă a scăzut semnificativ, ajungând în anul 2000 la doar 800.000 porci pe an, iar în prezent la 4.460.000 de porci.
Intitutul Național de Statistică arată că cel mai consumat tip de carne din România este cea de porc, acoperind aproape jumătate din consumul total de carne, fiind urmată de cea de pasăre, cu un consum de 15-20 kg anual şi de vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.
De asemenea, consumul de carne în România este mai mic faţă de cel din ţările mai dezvoltate: fiecare român mănâncă aproximativ 60 de kilograme de carne în decurs de un an, faţă de media europeană de 70-75 de kilograme pe an.
C.V.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.