Primul tractor românesc conceput şi construit de inginerii IRUM Reghin, după 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare din România, TAGRO, este utilizat într-o campanie de prevenire a răspândirii infecţiei cu COVID-19.
Astfel, într-o animaţie distribuită online, TAGRO arată exact cum trebuie să se comporte populaţia în această situaţie provocată de apariţia coronavirusului şi cum se poate preveni infectarea.
Primul sfat al TAGRO, care se retrage la garaj, este „rămâneţi, pe cât puteţi, acasă”, un alt sfat este „păstraţi cel puţin un metru şi jumătate distanţă în locurile publice între persoanele din jur” şi este ilustrat cu un grup de utilaje care se deplasează în formaţie, păstrând distanţa unul faţă de celălalt.
De asemenea, TAGRO nu a uitat nici partea de spălare şi dezinfectare a mâinilor, ilustrată prin curăţarea imaginii IRUM, reprezentată de un cap de cal alb pe fond roşu, precum şi de cea de curăţare a suprafeţelor cu dezinfectanţi pe bază de clor şi alcool, cu o proiecţie a imaginii bordului tractorului.
Tractorul agricol românesc a fost conceput în primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România, iFOR, inaugurat în septembrie 2015 la IRUM, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei.
Compania reghineană este recunoscută în special ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, însă după începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, în urmă cu 10 ani, IRUM a fost percepută şi ca producător de utilaje agricole, iar din acest motiv, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost lansat şi primul tractor agricol românesc.
IRUM Reghin a fost fondată în 1953 şi a devenit o societate cu capital privat exclusiv românesc, în anul 1999, când societatea Maviprod a preluat-o şi a menţinut obiectul principal de activitate prin fabricarea de maşini şi utilaje dedicate industriei forestiere. AGERPRES