În debutul acţiunii „Azi sunt profu’ tău de sport!”, parte din proiectul Caravana Junior Sport, iniţiat şi demarat de Asociaţia Junior Sport, multiplul campion naţional şi internaţional la lupte libere, Alin Romulus Păcurar, a făcut o demonstraţie elevilor de la Şcoala Gimnazială ‘Alexandru Ceuşianu’ din Reghin.
El le-a prezentat „Procedeul Păcurar” şi „Morişca de Reghin”, procedee promovate şi perfecţionate de el de-a lungul carierei sportive.
„În această sală, în urmă cu 40 de ani, profesorul meu, Ştefănescu Voicu Marius, care acum e în nefiinţă, a inventat procedeul ‘cârlig la braţ’, pe care eu l-am dus la măiestrie, iar astăzi poartă numele de ‘procedeul Păcurar’. Era un procedeu pe care îl executam indiferent de adversar, la naţionale, europene sau mondiale. Mă mândresc că din Reghin a pornit. ‘Morişca de Reghin’ era cea mai temută de adversari. Am avut un antrenor deosebit, care deşi nu a avut performanţe deosebite în sport, într-un an şi jumătate a reuşit să scoată campioni naţionali. E un procedeu complex care a fost executat de zeci de mii de ori, cu parteneri de mai multe dimensiuni”, a declarat, pentru AGERPRES, Alin Romulus Păcurar, la finalul demonstraţiei.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Alin Romulus Păcurar a făcut demonstraţia în faţa elevilor a două clase din cadrul gimnaziului, avându-l ca partener pe fiul său, Andrei Victor, elev al acestei şcoli, care deţine deja peste 30 de medalii la lupte libere.
Fostul campion le-a spus elevilor că a pornit în carieră chiar de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin, a obţinut trei titluri de campion balcanic absolut, trei medalii la europenele de seniori, două medalii de bronz, urmate de una de argint la Campionatele Mondiale de Tineret din 1985 din SUA. Alin Romulus Păcurar a obţinut, la vârsta de 19 ani, titlul de cel mai bun practicant de lupte libere din Europa, la categoria 48 kilograme.
„La 14 ani, am început să practic luptele în Reghin, într-o sală veche, neîncălzită iarna şi acolo, după mii de repetări cu diferiţi parteneri de antrenament am perfecţionat una dintr ecele mai puternice acţiuni de contraatac, rămasă în istoria luptelor drept ‘procedeul Păcuraru’. În 1987, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfinţarea Federaţiei Internaţionale de Lupte pentru amatori, după Campionatul Mondial de la Clermont-Ferrand din Franţa, una dintre cele 10 plachete omagiale mi-a fost oferită mie”, a precizat fostul campion.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Proiectul Asociaţiei Junior Sport, care implică şi acţiunea „Azi sunt profu’ tău de sport!” este susţinută de Consiliul Judeţean Mureş de administraţiile locale din Reghin, Iernut, Luduş, Ungheni, Sărmaşu, Deda, Rîciu, Batoş, Răstoliţa, Solovăstru, Ruşii Munţi, Suseni, Iclănzel, Ibăneşti şi Voivodeni şi se va derula în 15 oraşe şi comune din judeţul Mureş.
„Concret, în cadrul acestei acţiuni, campionii mureşeni vor susţine ora de educaţie fizică şi sport cu elevii, iar la final le vor vorbi acestora despre frumuseţea şi importanţa sportului şi vor oferi, cu autografe, Revista Junior Sport Mureş, publicaţie editată de Asociaţia Junior Sport, care a fost tipărită în 8000 de exemplare şi care are un cuprins editorial exclusiv dedicat sportului mureşean de odinioară şi din prezent. Prima oră de sport a avut loc, miercuri, primul profesor de sport de sport a fost Alin Romulus Păcurar, campion la lupte libere, care a obţinut, de-a lungul carierei lui, numeroase medalli. Toţi elevii claselor I-V din Reghin, circa 1.800, vor primi în final Revista Junior Sport Mureş, la fel cum vom oferi gratuit 700 de reviste şi elevilor de clasa a V-a din Târgu Mureş. Vom mai oferi încă 200 de reviste şi elevii claselor în care învaţă actualii copii campioni din judeţul Mureş. Acţiunea a fost iniţiată şi organizată de către Asociaţia Junior Sport, de peste 2 ani, în Bucureşti (unde deja a ajuns la cea de-a doua ediţie), iar orele de educaţie fizică şi sport au fost susţinute de mari sportivi români, care au promovat şi promovează şi sub această formă beneficiile educaţiei fizice şi sportului în rândul copiilor”, a declarat Beatrice Mercado, preşedintele Asociaţiei Junior Sport.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Profesorul de Educaţie Fizică şi Sport, Răzvan Moldovan, care este şi antrenor de baschet, a declarat, pentru AGERPRES, că venirea marilor campioni în şcoli ar putea stimula copiii să îmbrăţişeze o carieră sportivă, că aceste demonstraţii ar trebui să aibă o ritmicitate mai mare, fiindcă majoritatea elevilor abandonează sportul după ce ajung la liceu.
„Sunt antrenor de baschet şi e o diferenţă foarte mare între clasele sportive şi clasele normale. Paradoxal, până în clasa a VI-a, a VII-a, copiii sunt predispuşi către sport, dar apoi apare această limitare, elevii se îndepărtează de sport. Venirea campionilor îi poate stimula dacă aceste demonstraţii sunt mai dese, ar fi benefic ca în fiecare lună să vină câte un mare sportiv să le împărtăşească din experienţă. A fi sportiv este o meserie care nu are comparaţie. Foarte puţini copii ajung în sportul de performanţă. De exemplu, în baschet, tinerii nu mai au unde să îşi continue cariera, fiindcă cluburile fac contracte cu străini, iar sportivii noştri renunţă la sport după juniorat”, a declarat Răzvan Moldovan. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.