Fermierii care au reuşit să obţină un prim program de finanţare din fonduri europene învaţă lecţia accesării banilor de la Uniunea Europeană şi ajung să aplice pentru trei, patru proiecte care le asigură dezvoltarea şi trecerea la un alt nivel de business.
Un exemplu de business dezvoltat din fonduri europene este cel al producătorului de lactate Mirdatod Prod din judeţul Mureş, proprietarii brandului Telemea de Ibăneşti, care au accesat de trei ori fonduri europene în ultimii zece ani, finanţări cu o valoare totală de circa 6,8 mil. euro, potrivit reprezentanţilor companiei.
Managementul Mirdatod Prod, un business de 7 mil. euro în 2016, a accesat câte 500.000 de euro în 2007 şi în 2011 pentru dotări şi utilaje în fabrica de lapte, iar acum este în curs de implementare a celui de-al treilea proiect, cu o finanţare de 5,8 mil. euro în costrucţia unei noi fabrici de lapte.
„Ar fi o prostie să nu luăm bani europeni dacă putem lua. Pe mine m-au ajutat foarte mult. Nu puteam să mă dezvolt cum m-am dezoltat până acum fără acei bani. Ca să obţii finanţare trebuie să fii riguros în ceea ce faci, să dovedeşti că ai cheltuit banii pentru ce ai solicitat. Dacă cineva are impresia că ia fonduri europene ca să-şi facă casă sau să-şi cumpere maşină de lux, nu are rost să se apuce”,
a spus Mircea Tudoran, unul dintre cei doi fraţi acţionari ai companiei Mirdatod Prod.
În ultimii zece ani, în perioada 2007-2017, România a primit peste 10 mld. euro de la Uniuniea Europeană pentru dezvoltare rurală şi pescuit, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
În exerciţiul financiar 2007-2013, România a primit de la UE fonduri pentru dezvoltarea rurală şi pescuit în valoare de 7,73 mld. euro, iar în exerciţiul financiar actual, (2014-2020), sumele încasate se ridică la 2,37 mld. euro, potrivit sursei citate.
Sursa: ZF
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.