Ca să mai schimbăm discuțiile despre referendum, familie tradițională, bâlbe de la nivel înalt ori dezlegarea enigmei: unde o fi ministrul Culturii, ce ziceți de un subiect la fel de incitant, dar mai puțin discutat? De pildă, manualele școlare! Nu mă refer la greșelile din manualul de geografie, nici la altele. Ne-ar lua prea mult timp ca să le luăm pe toate la puricat. Vă propun în schimb un exercițiu de logică. Am găsit – unde altundeva decât pe pagina de socializare -, un exercițiu de matematică, din manualul de clasa a III-a. În scurt timp au apărut comentariile. De la cele cu aere de superioritate până la cele mai puțin academice, sau chiar ușor jignitoare. Nu a lipsit nici întrebarea: ”de ce trebuie derutat un copil de clasa a III – a cu porcării din astea?” Altul profund indignat îmbogățește limba română cu expresia nemaiauzită „dobitocenie”. Iar o mămică și mai indignată tastează: ”Eu zic să rezolve învățătoarea/învățătorul această cerință idioată apoi să le dea copiilor tema…. ce legătură au ochii verzi cu vârsta?” Trebuie să menționez că au fost comentatori care au recunoscut că mulți dintre părinți preferă rezultatele gata scrise, copilul doar să copieze, în loc să învețe logic.
Înainte de toate, să vedem problema nr. 51 din manualul cu pricina. „Trei frați au produsul vârstei 12. Câți ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Cel mai deranjant din enunț a fost culoarea ochilor unuia dintre frați. Mie tocmai asta mi s-a părut elementul interesant. Să te pună să gândești logic, să fii atent la detalii și să înțelegi exact ce citești. Comentatorii erau probabil părinți, care după programul de lucru ar fi preferat ca enunțul să se fi terminat cu întrebarea câți ani are fiecare? Numai că întrebarea era cu capcană și nu din cauza ochilor verzi! Nu știu dacă voit sau din greșeală au făcut o asemenea problemă, dar le-a reușit. Pentru rezolvarea ei trebuie să cunoști noțiuni de matematică (produsul a trei cifre), gramatică (gradele de comparație ale adjectivului MARE) și înțelegerea și interpretarea logică a enunțului. Trei copii de vârste diferite, nu sunt gemeni, pentru că atunci am fi avut „cel mare cu ochii verzi”. Și ne putem juca cu variantele: 1x1x12=12 sau 2x2x3=12 (dacă sunt gemeni). Dacă nu sunt gemeni: 1x3x4=12 sau 1x2x6 =12 Dacă observați în aceste exemple am respectat cerințele: avem vârsta fiecăruia, 1 (mare) 2 (mai mare decât 1) și 6 (cel mai mare), iar produsul lor e 12.
Am putea folosi și acel semn, ca un V culcat care folosit corect arată care dintre cele două numere între care se află este mai mare decât celălalt. Sau mai mic. Desigur nu așa cum scrie în manualul de clasa a VI-a, dar asta e o altă poveste!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.