Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii a ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a avut loc joi, în Cetatea Sighişoara, în prezenţa autorităţilor locale şi guvernamentale, precum şi a ambasadorului Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.
Evenimentul, care are loc în perioada 22 – 26 august, reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute în România, de remarcat fiind prezenţa minorităţii naţionale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internaţională a festivalului.
Festivalul este organizat de Asociaţia Centrul Educaţional pentru Tineret Sighişoara (ibz), în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) şi Consiliul Judeţean Mureş. AGERPRES este partener media.
„Iată că reuşim şi în acest an să ducem mai departe acest festival, dar, mai mult, îl vom desfăşura pe o perioadă de cinci zile, timp în care 20 de minorităţi prezente în România ne vor încânta prin tradiţiile, dansurile, prin cântecele lor şi prin porturile pe care le vor prezenta pe această scenă minunată în acest ansamblu arhitectural minunat”, a declarat, în deschidere, primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean.
Potrivit organizatorilor, cea de-a 16-a ediţie este un prilej de a sărbători împreună cu cele 20 de minorităţi naţionale convieţuitoare împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
„Am avut timp 16 ani să mă gândesc de ce organizez acest festival. Participanţii festivalului, cele 20 de organizaţii ale minorităţilor naţionale, vin din toate colţurile ţării. Acest festival este un dar adus de mulţi oameni – peste 600 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România şi, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Aceşti oameni ne vor prezenta ceea ce au ei mai bun, iar noi putem să îi primim cu interes şi cu suflet deschis. Am speranţa că vă veţi cunoaşte mai bine, veţi interacţiona aici, pe scenă şi în faţa scenei. Doresc să simţiţi bogăţia şi valoarea diversităţii etno culturale. E mai bine să colaborăm, să interacţionăm cu oameni de alte etnii decât doar să ne mândrim cu etnia de care aparţinem. Aşadar subsemnez motto-ului Centenarului Marii Uniri: ‘Sărbătorim împreună!'”, a spus organizatorul festivalului, Volker Reiter, director al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara.
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, a menţionat că acest eveniment reprezintă o oportunitate pentru o cooperare de durată.
„Mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea pe care mi-o oferiţi pentru a descoperi acest minunat festival din România. Avem şansa de a arăta un pic din cultura israeliană, o mică parte a comunităţii evreieşti care a fost foarte importantă în România şi suntem foarte bucuroşi să vă prezentăm acest lucru. Este o oportunitate pentru o cooperare de durată”, a spus ambasadorul.
Mesajul ministrului Culturii, George Ivaşcu, a fost transmis pe scena festivalului de către Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, prilej cu care oficialul i-a felicitat pe organizatori.
„Ministerul Culturii a fost întotdeauna alături de organizatorii acestui eveniment, sprijinind proiectul atât metodologic, cât şi financiar. Proiectul ProEtnica, născut din iniţiativa comună a Institutului pentru Relaţii Externe a Republicii Federale Germane şi a Ministerului Culturii din România, (…) a devenit o tradiţie valoroasă în peisajul cultural românesc, reprezentând în prezent cea mai importantă manifestare culturală a tuturor minorităţilor naţionale din ţara noastră, o adevărată sărbătoare a promovării dialogului intercultural, a diversităţii în cultură, artă şi viaţă spirituală. Proiectul asigură o cunoaştere reciprocă, o punere în valoare şi o păstrare a marilor valorilor culturale ale tuturor celor care trăiesc pe teritoriul României. (…) Centenarul Marii Uniri ne dă prilejul să vorbim mai mult despre aportul minorităţilor din România la dezvoltarea României, la bogăţia patrimoniului cultural al acestei ţări, unde istoria ne-a aşezat pentru a convieţui în pace, înţelegere şi unde avem şansa, dar şi datoria de a ne cunoaşte şi de a ne respecta tradiţiile şi obiceiurile. ProEtnica ne oferă an de an acest cadru adecvat şi mai ales generos. Aici în fiecare an trăim câteva zile într-o Românie a diversităţii culturale, în care fiecare comunitate aduce tot ce a realizat mai bun şi mai frumos. Festivalul este o inspiraţie pentru proiecte viitoare. Este un bun exemplu european de convieţuire între populaţia majoritară şi minoritari”, a arătat reprezentantul Ministerului Culturii.
La rândul său, reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac, a subliniat că diversitatea etnică şi culturală reprezintă elemente esenţiale pentru o Europă din ce în ce mai integrată. „Ne bucurăm că avem ocazia în acest cadru să extindem cooperarea şi în acest domeniu, precum şi să iniţiem noi contacte. Festivalul ProEtnica reprezintă cadrul ideal în care împreună putem cânta, dansa, ne simţi bine şi în acelaşi context ne oferă oportunitatea cunoaşterii reciproce. Ne bucurăm că în acest an pentru prima oară va lua parte la festival şi o trupă a sorabilor din Germania”, a spus Meto Novac.
Pe scena amplasată în Piaţa Cetăţii evoluează, în prima zi, ansamblurile minorităţilor croate, poloneze, evreieşti, macedonene şi rutene din România şi totodată va avea loc un recital susţinut de Minoritatea Sorabilor din Germania. Seara se va încheia cu Parada Diversităţii Culturale şi cu un concert al trupei Eztan (România), care îmbină tradiţiile muzicii populare maghiare cu mediul muzicii uşoare contemporane. Următoarele zile propun publicului şi alte momente de dans şi muzică tradiţionale, susţinute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secţiune ştiinţifică, seri de film, expoziţii comune de artă, care reunesc lucrări ale artiştilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale. Standurile meşteşugăreşti şi de prezentare aparţinând minorităţilor naţionale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10,00 – 18,00.
Proiectul este susţinut de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri, precum şi de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Municipiul Sighişoara, în calitate de finanţatori. Evenimentul se bucură şi de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania Bucureşti, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului, Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) şi Ministerul pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.