Echipa manageriala este completata de directorul economic Mariana Cernat şi directorul medical Mariana Ciorbă.
Prof. dr. Klara Brînzaniuc, manager IUBCvT Tîrgu – Mureş; profesor universitar conducător de doctorat la UMF Tîrgu Mureş, șef disciplină Anatomie Embriologie.
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: „Trebuie să găsim soluția de spații pentru instituția noastră pentru a dezvolta domenii ce ne aparțin și nu au încă soluții în România”
Rep.: 45 de ani de la prima operaţie cardiovasculară în Tîrgu Mureş. Ce gânduri aveţi, la cald, legat de această aniversare de importanţă majoră în domeniul medical autohton?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Centrul medical târgumureșean a fost constant asociat cu performanțe medicale certe în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. Ca și centru medical universitar, dubla competență a specialiștilor noștri, cea medicală și didactică, dublată de o cercetare științifică riguroasă, apreciată și confirmată în timp prin translatarea acestor cercetări la pacienți (de la transplantul de cord pe animal de experiență la om, de la cercetări privind producția de valve biologice la obținerea acestora și dezvoltarea unui compartiment distinct de cercetare şi producţie: Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi <stentless> manufacturate în Laboratorul de producţie valve, în structura Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant, continuate astăzi prin cercetări experimentale privind folosirea celulelor stem în reconstrucții valvulare etc.) a contribuit la crearea unei școli de chirurgie cardiovasculară, la adult și la copii, fiind astăzi la a 3-a generație de specialiști formați în IUBCvT Tîrgu Mureş, în toate specialitățile ce permit diagnosticul și tratamentul complex al afecțiunilor cardiovasculare.
Nu putem să nu fim recunoscători celor care au creat aceste performanțe, d-lui prof dr. Radu Deac, vicepreședinte al ASM, director aproape 20 de ani al IUBCvT Tîrgu Mureș și celui ce a preluat ștafeta de la domnia sa, prof dr. Horațiu Suciu.
Pentru că acum 45 de ani am avut specialiști ce au realizat prima intervenție cardiovasculară în Tîrgu Mureș, astăzi am devenit un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în formarea inițială și cea continuă a profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică, serviciile medicale acordate fiind preventive, curative, de recuperare în bolile cardiovasculare, la adulţi și copii, de rezolvare a patologiei în cazul malformaţiilor congenitale ale copilului și a nou-născutului, dar şi activități din domeniul transplantului cardiac și, mai nou, a tehnicilor hibride .
Rep.: În anii trecuţi aţi acumulat o experienţă respectabilă în peisajul medical, fiind la conducerea direcţiei de sănătate publică, prorector ştiinţific al UMF, participant la numeroase cercetări naţionale şi internaţionale, de patru ani sunteţi la conducerea unei instituţii de importanţă maximă pentru domeniul medical din România. Aţi fost şi aţi rămas un căutător al noilor provocări profesionale?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Dacă în primii ani de formare medicală, competența mea didactică și cea medicală au fost prioritare pentru mine, după anul 2000 – când am început formarea managerială în domeniul managementului serviciilor de sănătate, validate prin atestatul Ministerului Sănătății, completată ulterior cu managementul academic, în special spre accesare de proiecte instituționale și de cercetare – am lărgit paleta competențelor și preocupărilor profesionale.
Poate această realitate a determinat includerea mea în echipe manageriale, la DSP Mureș, ulterior în Senatul UMF și în Biroul Senatului ca și prorector științific.
Managementul academic mi-a asigurat recunoașterea profesională în domeniul Sănătate, fiind și membru în comisia permanentă de experți Științe Medicale ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, comisie care asigură autorizarea provizorie/acreditarea tuturor programelor de studiu la nivelul standardelor de calitate și în concordanță cu legislația europeană de exercitare profesională în domeniile reglementate sectorial și general.
Numeroase satisfacții personale și profesionale
Rep.: Ce v-au adus pe plan profesional şi în formarea personală domeniile mai sus-menţionate, complementare, dar totuşi foarte diferite?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Numeroase satisfacții personale și profesionale. Am depus și câștigat numeroase proiecte structurale și științifice, am inițiat și dezvoltat mai multe rețele de cercetare transnațională, pe teme deosebit de sensibile și actuale, cum ar fi regenerarea tisulară, regenerarea neuronală, angiogeneza.
Derulăm în prezent proiecte de cercetare finanțate prin fonduri structurale accesate, fiecare dintre ele sub expertiza unor cercetători internaționali, cu echipe mixte de cercetare. În proiectele cu temă din domeniul cardiovascular sunt cuprinși și experții din Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant. Doctoranzii pe care îi coordonez în cadrul Școlii doctorale din UMF Tîrgu Mureș au astfel posibilitatea efectivă de a fi sprijiniți în cercetarea lor doctorală, au finanțarea necesară și șansa unor colaborări și mobilități internaționale, mulți dintre ei fiind inițial sprijiniți prin proiecte structurale de formare doctorală, apoi incluși în rețele de cercetare. Cei care au finalizat cercetarea și teza sunt azi specialiști și cadre didactice sau de cercetare confirmate prin rezultate și concursuri, iar satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât pe unii dintre aceștia i-am selectat și îndrumat ca și studenți, după ce au obținut rezultate profesionale meritorii în primi ani de activitate. Resursa umană astfel formată și selectată este cea care dă certitudinea că orice proiect început este implementat cu succes.
Astfel, pot afirma că de la managementul instituțional al cercetării ca și prorector științific am continuat aceeași activitate ca și conducător de doctorat și manager IUBCvT la nivel de proiecte în parteneriat. Astfel a fost și proiectul CORDISPED din 2015, ce a asigurat formarea specialiștilor în domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare pediatrice, continuând cu proiecte în parteneriat cu Academia de Științe Medicale, a cărui centru de cercetare atestat este și Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant.
Medicina sportivă
Rep.: Am citit în cv-ul dvs. că în primii ani de medicină v-aţi îndreptat atenţia către medicina sportivă. De ce? Cum au fost experienţele acumulate în această specializare?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Competența mea didactică și științifică, anatomie și embriologie, unde am parcurs toate treptele didactice (de la asistent la profesor universitar conducător de doctorat, ce evaluează structura corpului uman, în fiecare stare patologică referința fiind structura normală, fiziologică) s-a completat specific cu medicina sportivă. Sportivul prin definiție pentru o performanță dovedită trebuie să fie monitorizat de la selecția medico-sportivă la tot parcursul său specific de un specialist care intervine în evaluarea capacității de efort și la dirijarea științifică a antrenamentului.
Și cum selecția și structura biologică a influențat și va influența performanța, am avut mai multe teme specifice de cercetare anatomo-clinice în domeniu, în special de biologie osoasă, traumatologie sportivă etc.
Satisfacția mea a constat și în faptul că aceste preocupări din CV-ul meu au fost în dosarele de autorizare provizorie în 2008-2009 a unor noi specializări la nivel de domeniu de licență, a căror dosare le-am întocmit ca și persoană de contact instituțional pentru ARACIS (balneo-fiziokinetoterapie, nutriție și dietetică, educație fizică și sport). În 2011 am acreditat domeniul de master pentru UMF Tîrgu Mureș, eu fiind responsabilă ca și persoană de contact pentru Managementul Serviciilor de Sănătate, ca și cadru didactic de predare pentru Managementul calității și Legislația sistemelor de sănătate, Managementul proiectelor în sănătate. De fiecare dată am încercat să valorific în scop instituțional competențele profesionale și manageriale.
Rep.: Când a început să devină o provocare pentru dvs. partea de administraţie şi de organizare instituţională în sfera medicală?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Așa cum am precizat, din anul 2000 după formarea inițială și continuă în Managementul Serviciilor de Sănătate, am fost inspector și ulterior director executiv la DSP Mureș, în 2009 și apoi în 2013 manager la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant, reconfirmat în prezent, 2018, în urma examenului promovat de manager persoană fizică pe o perioadă de 3 ani.
Rep.: La momentul actual îndepliniţi roluri şi funcţii complexe, sunteţi în fruntea IUBCvT, sunteţi membru în numeroase cercetări de profil şi sunteţi conducător de doctorat la UMF. Aveţi aşadar o perspectivă reală asupra stării actuale, şi, probabil viitoare a domeniului medical. Unde avem potenţial real?
Rep.: Suntem preocupați alături de Ministerul Sănătății și toți specialiști din domeniu, alături de societatea civilă și pacienții noștri de cele două aspecte ce sunt fundamentale oricărei exercitări profesionale: sănătatea pacienților noștri și demnitatea actului medical. Ca și manager, zilnic trebuie să rezolv dilema ce apare în toate sistemele de sănătate, primează imperativul fiscal: controlul costurilor sau cel moral de menținere a solidarității și al caracterului de bun public al sănătății. Realitatea medicală a prezentului, creșterea prognozată pe termen lung a mortalității și morbidității prin boli cardiovasculare, specializarea și supraspecializarea personalului medical, dezvoltarea rapidă a tehnologiilor medicale, ce presupun costuri mari acum, în continuă creștere în viitor fac ca această dilemă să fie permanentă.
Ca și specialist în domeniul sănătate, prin multe din demersurile profesionale am încercat să colaborez și să sprijin inițiative naționale cum ar fi accesul la servicii medicale de calitate, ce a atras din ce în ce mai mult atenția factorilor de decizie, atât a celor naționali, cât și a reprezentanților instituțiilor Uniunii Europene. În ciuda progreselor făcute de România în ultimii ani, sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării populației, inclusiv prin diversificarea și creșterea acțiunilor de prevenție și control a bolilor netransmisibile, unde bolile cardiovasculare sunt cu mortalitate superioară tuturor bolilor cronice.
Legat de strategia națională, Provocări legate de prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare în România, unde pentru prevenirea primară axată pe principalii determinanți ai stilului de viață, cum ar fi nutriția și activitatea fizică, coordonez mai multe studii cu doctoranzi și postdoctoranzii mei privind prescrierea medicală a efortului fizic în prevenția acestor boli.
Rep.: În cadrul anului jubiliar 20 de ani de existenţă al IUBCvT, aţi iniţiat proiectul „Cordisped”, tocmai pentru accentuarea importanţei resursei umane în domeniul de profil. Care credeţi că ar fi argumentul cel mai puternic, care ar ţine viitorii medici talentaţi acasă?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Argumentul nostru este deja validat: crearea unei echipe într-un centru medical cu prestigiu profesional, suport managerial pentru activitățile medicale, de formare profesională, prin colaborări naționale și internaționale, dezvoltarea bazei materiale prin suport investițional din partea ordonatorului de credite (MS), dar și prin proiecte și studii clinice, cercetări cu parteneri din domeniu, unde Universitatea de Medicină și Farmacie este cel mai important, alături de asigurarea permanentă a necesităților specifice (medicamente, materiale sanitare etc.). Pentru implementarea fiecărui proiect este nevoie de suport administrativ și logistic extrem de complex, dar important dacă vrem să valorificăm expertiza certă a corpului medical, în interesul nostru, dar mai ales în interesul Sistemului de Sănătate.
Punctul forte al IUBCvT
Rep.: De mai bine de patru ani conduceţi IUBCvT Tîrgu Mureş. Care este punctul forte al instituţiei?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Ar fi greu să identific unul singur, dar în puține cuvinte aș sintetiza:
– Performanță medicală, proceduri moderne de diagnostic și tratament, expertiză de vârf în domeniu;
– Specialişti renumiți cu adresabilitate mare a pacienților spre aceștia;
– Priorități naționale – transplantul cardiac, rezolvarea patologiei malformațiilor cardiace congenitale, și astfel pacienții noștri sunt de la vârsta de o zi la 100 de ani;
– Centru universitar de prestigiu naţional şi internaţional, unde chirurgia cardiovasculară și cardiologia are specialiști de mare valoare;
– Dotări în dezvoltare, condiţii optime de deservire a pacienţilor, mai puțin problema deficitară a spațiului, ce împiedică dezvoltarea unor domenii ce ne aparțin, ce nu au încă soluții în România și paradoxal noi am format specialiști în ultimii 3-5 ani, avem colaborări internaționale și sprijin permanent, dar nu avem resurse pentru un spital care să permită aceste realități.
– Număr mare de servicii medicale prestate cu complexitate ridicată reflectată în ICM poate printre primele două din România.
Rep.: Ce idei de dezvoltare aveţi în plan pe termen scurt şi pe termen lung pentru Institut?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Nici una din acestea, publice prin strategia instituțională 2015-2020 nu vor fi realizabile dacă nu vom găsi soluția de spații pentru instituția noastră prin extindere/supraetajare sau mai potrivit clădire cu destinație specifică Institutului.
Rep.: Aveţi o activitate de seamă atât în sectorul medical, cât şi în cel instituţional. Aţi dobândit recunoaştere şi distincţii prezidenţiale – Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în Gradul de Comandor al Preşedintelui României (2004) Ordinul „Meritul Sanitar” în gradul de Cavaler, al Preşedintelui României (2010) – care sunt proiectele şi planurile de viitor? Ce ar însemna succesul suprem pentru Klara Brînzaniuc?
Prof. dr. Klara Brînzaniuc: Satisfacția tuturor colaboratorilor, apartenența lor reală la ceea ce înseamnă IUBCvT Tîrgu Mureș și pentru mulți dintre noi, și UMF Tîrgu Mureș, alături de identitatea noastră profesională și cea națională în anul centenarului 2018.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.