Șeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, prof. dr. Tiberiu Bățagă, afirmă că există persoane care fac, ca amatori, sporturi nepotrivite constituției lor, și că, pentru a reduce riscul accidentelor, recomandă consultarea medicului înainte de a începe practicarea unui sport.
Potrivit medicului, pentru a preveni bolile osteoarticulare, e nevoie de un stil de viață sănătos, care include alimentația sănătoasă, prevenirea sedentarismului, mișcare zilnică și de asemenea activități sportive.
”Aici este iară este foarte important de a spune la fiecare care este nivelul de activitate – pentru că unii o fac la nivel de profesioniști, unii o fac la nivel de amatori; de asemenea, în momentul în care fac anumite activități la nivel de amatori, să recomandăm care sunt sporturile pe care pot să le facă – pentru că, atunci când vezi câte un pacient și are o anumită constituție și spune că face nu știu ce sporturi de contact, trebuie să-i spui: domnule, ca să previi, să nu avem probleme, mai bine apucă-te de înot, fă bicicletă. Nu e pentru constituția dumneavoastră, că s-ar putea să aveți necazuri în viitor”, a spus Bățagă.
Potrivit medicului, petrecerea timpului liber poate să se facă într-un mod creativ, prin mers pe bicicletă, înot ori plimbări în natură, toate acestea fiind foarte importante în ideea de a preveni bolile osteoarticulare.
”Mișcarea zilnică este cea care îți dă posibilitatea de a-ți menține articulațiile sănătoase și în stare de funcționare, dacă nu faci acest lucru și începi să ai probleme și începi să resimți anumite disfuncționalități, este bine să te adresezi unui specialist în acest domeniu, care după aceea să te lămurească care va trebui să fie viitorul tău, activitatea sportivă”, a spus Bățagă.
Acesta a răspuns pozitiv la întrebarea dacă, teoretic, ar trebui să întrebăm un medic înainte de a ne apuca de un sport.
”Eu așa aș recomanda, pentru că este foarte important, din acest punct de vedere, așa cum de exemplu și sportivii fac periodic evaluări și li se spune poți face sau nu poți face, așa ar fi bine și în această zonă, pentru că în felul acesta am elimina o serie de accidente nefericite, care se întâmplă și care după aceea înseamnă zile de spitalizare și suferință din partea pacienților”, a mai arătat acesta.