Potrivit protocolului Ministerului Sănătății, nu se face autopsie pacienților diagnosticați deja cu COVID-19. Iar acest lucru a alimentat și o serie de teorii ale conspirației în mediul online, potrivit cărora cu cât ai pe hârtie mai mulți morți de COVID-19, cu atât e posibil ca în viitor să atragi mai multe fonduri europene.
Medicul Vladimir Beliș a explicat pentru Libertatea de ce cauza morții stabilită în urma unor investigații de laborator și nicidecum în urma autopsiei nu este una sigură. Lăsând la o parte supozițiile care mai de care mai surprinzătoare de pe rețelele de socializare, un reputat medic legist arată că ar putea exista persoane care au ca diagnostic clinic de deces COVID-19 și ei să fi murit de o altă cauză.
Medicul Vladimir Beliș Vladimir Beliș este medic primar legist, profesor de medicină legală și fost director al Institutului Național de Medicină Legală. Acesta a explicat pentru „Libertatea” că este validă posibilitatea ca persoane care au murit de altă cauză să aibă pe certificatul medico-legal scris COVID-19. Există persoane care au fost depistate pozitiv, dar mor de cancer, sau cu o gravă afecțiune cardiacă care fac un infarct sau un accident vascular cerebral și care are în același timp și asta. Atunci cauza morții nu mai este faptul că laboratorul spune că este pozitivă reacția pentru COVID. Nu este justificat diagnosticul, practic.
Medicul Vladimir Beliș: Medicul a arătat și de ce doar o autopsie poate stabili exact cauza unui deces și nicidecum testele de laborator care doar îți spun dacă ai un virus sau nu. „Din punct de vedere medico-legal, cauza morții se stabilește prin autopsie. În lipsa autopsiei nu ai un criteriu sigur de diagnostic. Ca atare, lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert, din punct de vedere medico-legal.
Ei au pus un diagnostic pe baza investigațiilor de laborator, dar e binecunoscut faptul că există afecțiunea și în afara simptomatologiei clinice. Nu ești sigur că ceea ce spune laboratorul, care confirmă existența în organism a virusului. Nu poți să fii sigur că el este și cauza morții în același timp. Că nu s-a făcut, nu s-a făcut, asta e o chestiune care mă depășește”, explică medicul.
Autopsia ar putea ajuta medicii să afle mai multe despre boală Acesta a explicat și faptul că autopsia ar fi ajutat medicii să înțeleagă mai bine cum se manifestă boală și cum atacă organele, pentru un tratament mai bun.
Citeşte întreaga ştire: De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19