Profesorii şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar vor intra mâine într-o grevă de avertisment, timp de două ore, iar din 22 mai, în grevă generală pe termen nelimitat, au anunţat azi şefii celor trei mari sindicate de profil, într-o conferinţă de presă comună.
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din ţară vor intra mâine într-o grevă de avertisment, între orele 11 şi 13. În acest interval nu se vor face cursuri, au anunţat azi preşedinţii celor trei organizaţii sindicale ale profesorilor şi institutorilor: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.
Tot azi, în aceeaşi conferinţă de presă, liderii celor trei organizaţii sindicale (foto) au mai informat că, din 22 mai, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările.
Majoritatea acestora se referă la latura financiară, dar nu doar la ea. „E de neacceptat ca un profesor cu definitivatul luat să câştige mai puţin decât un poliţist local cu liceul şi un curs de formare de 6 săptămâni”, a spus unul dintre liderii de sindicat.
Cele mai importante revendicări ale profesorilor
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Liderii celor trei organizaţii sindicale menţionate au mai declarat azi că au avut de mai multe ori runde de discuţii, împreună sau separat, cu decidenţi ai statului român (miniştri de resort, secretari de stat, şefi ai camerelor Parlamentului), dar de fiecare dată au obţinut doar promisiuni; neconcretizate, însă.
Dacă situaţia nu va fi dezamorsată în urma grevei de avertisment de mâine şi se va intra în grevă generală (dorită, potrivit liderilor de sindicat, de peste 70% dintre dascăli), atunci există un pericol real ca anul şcolar în curs să fie dat peste cap.
Deşi azi au avut loc, la Bucureşti, şedinţe ale principalelor partide de la guvernare (PSD şi PNL), urmate de conferinţe de presă ale liderilor Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, subiectul grevei generale a profesorilor nu a fost discutat.
Sorin Simion