Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și compania Astra Zeneca prezintă cel mai nou program de studii de masterat: Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilență și reglementare, un demers prin care se doreste îmbunătățirea siguranței pacienților și o mai bună gestionare a riscurilor legate de utilizarea medicamentelor.
Programul se adresează absolvenților Facultăților de Medicină și Farmacie, dar și specialiștilor care provin din mediul socio-economic (industrie farmaceutică, organisme cu atribuții de reglementare și control a medicamentului și suplimentelor alimentare) şi care justifică cunoştinţe de bază în specialităţile abordate prin masterat.
Programul a fost creat cu scopul de a răspunde nevoilor actuale ale sistemului de sănătate și industriei farmaceutice, formând specialiști competenți și capabili în domeniul farmacovigilenței.
Noul program se axează pe monitorizarea eficacității și siguranței farmacoterapiei, evaluarea intoxicațiilor medicamentoase, optimizarea terapiei și identificarea soluțiilor pentru reducerea consumului abuziv de medicamente. Acesta include stagii practice la Centrul de excelență în farmacovigilență din Târgu Mureș, realizate cu sprijinul companiei Astra Zeneca.
Programul este coordonat de prof. univ. dr. Vari Camil-Eugen, iar cadrele didactice de la UMFST G.E. Palade Tg. Mureș vor colabora cu specialiști în farmacovigilență din cadrul companiei Astra Zeneca pentru a pregăti viitorii specialiști.
Masteranzii vor dobândi competențe esențiale, precum evaluarea eficacității și siguranței tratamentelor, elaborarea planurilor de supraveghere post-marketing, identificarea și propunerea de soluții pentru intoxicații medicamentoase și dezvoltarea de metode eficiente pentru analiza probelor biologice.
Pentru anul universitar 2023/2024 sunt alocate 50 de locuri, iar înscrierile se realizează în perioada 1-8 septembrie 2023 (în ultima zi, până cel mai târziu la ora 12.00). Examenul de admitere va avea loc în 11 septembrie 2023, în conformitate cu tematica și condițiile aprobate și constă într-un interviu din tematica și bibliografia afișată pe site.