Program Vâltoarea Mureșeană

Program Vâltoarea Mureșeană

La sfârșitul săptămânii trecute a debutat cea de-a 5-a ediție a Vâltorii Mureșene, care îi așteaptă pe vizitatori la programe complexe pregătite de organizatori. Vă prezentăm în continuare programul …

Concerte la Vâltoare.  Sferă

22. august, marți: 20.00 Cári Tibor & Sânziana Tarța – Biblioteca Telekiană.
23 august, miercuri: 18.00 Zséda și Quartetul – Palatul culturii. 20.30 Santa Diver – Biblioteca Telekiană

24. august, joi: 20.00 Koszika & The Hotshots – Biblioteca Telekiană

25. august, vineri:18.00 Magashegyi Underground – Parcul Municipal; 20.00 Ocho macho – Parcul Municipal; 22.00 Petrecere rock – Jazz&Blues Club;

26. august, sâmbătă: 18.00 Odett – Parcul Municipal; 20.00 Magna Cum Laude – Parcul Municipal;

27. august, duminică: 11.00 Bojtorján – Parcul Municipal; 18.00 Bagossy Brothers – Parcul Municipal; 20.00 Charlie – Parcul Municipal

Alte producții muzicale

22. august, marți: 19.00 Operett Group Projekt, Cluj Napoca – Palatul culturii

24. august, joi: 18.00 Concerte de muzică creștină

Petreceri și afterparty-uri

Vineri, 25 august: 22.00 Petrecere rock – Jazz&Blues Club

Expoziții la Vâltoare

Marti, 22 august: 18.00 Confluențe – expoziție de artă plastică; Locația: Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria Art Nouveau, la parterul Palatului Culturii; Organizator: Muzeul Județean Mureș. Pentru prima dată, la ediția din acest an a Vâltorii Mureșene, publicul interesat va putea vizita o expoziție de artă plastică care aduce în lumina reflectoarelor lucrările unor artiști contemporani. Expoziția intitulată Confluențe, organizată de Muzeul Județean Mureș, are scopul de a radiografia tendințele artei contemporane. 19.00 Gergely Erika – expoziție de pictură. Locația: Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria Art Nouveau, la parterul Palatului Culturii

Miercuri, 23 august: 17. 00 Lucrările realizate la Tabăra de creație Câmpia Mureșului – expoziție de pictură; Locația: Cetatea Medievală, Bastionul Cizmarilor. Prezintă: Czirjék Lajos – artist plastic, Nagy Miklós Kund – scriitor. Expoziția prezintă lucrări realizate la mai multe tabere de creație din Band, Berghia, Sîntioana de Mureș și Mădăraș. Pe parcursul Vâltorii cei interesați vor putea vizita taberele din Berghia și Mădăraș.

EXPOZITII PERMANENTE

Expoziție de steme – din lucrările artistului Novák József. Locația: Cetatea Medievală. Cei interesați vor putea cunoaște steme ale familiilor nobile din Transilvania și steme cavalerești.

Era Glaciară: Locația Muzeul de Științele Naturii, str. Horea, nr. 24. Prin bunăvoința Muzeului de Științele Naturii din Budapesta, curioșii vor putea vedea un tigru cu colți de pumnal din America de Sud, un pui de mamut, un urs de peșteră, scheletul unui lup din era glaciară, cutia craniană a unui bivol de stepă, oasele unui măgar sălbatic de stepă, ale unui leu de peșteră sau ale unei hiene.

Culorile Arcadiei – capodopere din colecția Zichy ale Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta. Locația: Palatul Culturii. Expoziția călăuzește privitorul într-o lume cu totul și cu totul aparte, oferind posibilitatea de a observa deprinderea de colecționare a uneia dintre cele mai importante familii aristocrate maghiare: Familia Zichy. Contele Zichy Edmund și fiul său, Zichy Jenő au întemeiat o colecție de artă semnificativă, atrăgând admirația publicului iubitor de artă din Viena și Budapesta. O parte din aceasta îmbogățește colecția de lucrări de pictură a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta. Expoziția oferă o selecție din această colecție cuprinzând picturi de diverse genuri ale maeștrilor europeni din secolele XVII-XVIII.

Comori din muzeu: Locația: Sala de expoziție a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală. Anna. Destin de femeie din secolul 20. Locația: Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor, nr. 11. Evenimentele secolului al 20-lea – care au schimbat viața tradițională – sunt prezentate prin prisma rolurilor și destinului femeii, prin principalele etape ale vieții omenești (copilărie, adolescență, mariaj, bătrânețe) și prin principalele perioade ale istoriei secolului XX (perioada interbelică, epoca comunismului, colectivizarea, perioada post-comunistă), mediul (contextul) material, economic, social, cultural și ideologic al perioadei sus-menționate. Vizitatorul are prilejul de a cunoaște, rând pe rând, două destine, două strategii de viață ale femeilor de la țară din secolul al 20-lea: (1) o fată, după ce a rămas din greșeală însărcinată, ajunge la periferia societății locale, iar în final ajunge la oraș să lucreze ca muncitoare în fabrica de textile; (2) o fată, după ce a rămas din greșeală însărcinată, încearcă să evadeze din lumea satului, devenind o scurtă perioadă servitoare la o familie bogată de la oraș, apoi revine în satul ei natal, devenind cea mai devotată agitatoare a ideii colectivizării. Vernisaj expozițional Galeria Patrimonială a cultelor din Tîrgu Mureș. Locația: Cetatea Medievală, corp D, etaj 1.

Gastronomie. Tot ceea ce incită papilele gustative

Luni, 21 august: 10:00 – Cetatea Medievală, sala Muzeu: a II-a ediție a Concursului transilvănean de pălincă și distilat – JURIZARE. – co-organizator: Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania. – 10 persoane vor primi șansa de a deveni membri de juriu, pentru care Ordinul Cavalerilor Pălincii vor face cunoscută tehnica de jurizare.

Între 12:30-14:30 sunt așteptați cei care sunt curioși să afle mai multe despre pălincă și vor putea degusta din mostrele înscrise la concurs

Vineri, 25 august: 18:00 Parcul Municipal: Flekkenburg sau Fleicaburg– Serviciile de alimentație publică în Tîrgu Mureșul de odinioară; -călătorie gastronimică în timp cu Spielmann Mihály și Gáspár Botond; -surpriză presărată cu aperitive. 21:00 Palatul Culturii – a II-a ediție a Concursului transilvănean de pălincă și distilat – GALA DE DECERNARE A PREMIILOR; – co-organizator: Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania.

Sâmbătă, 26 august: 10:00-15:00 Parcul Municipal – prezentarea gastronomică și turistică a orașului Nyíregyháza însoțită de o degustare de pălinci; – prezentare gastronomică, mâncăruri specifice din zona Nyíregyháza; – din cele 8 pălinci originale înregistrate în Ungaria, trei sunt făcute în Nyíregyháza, din acestea vor putea fi încercate și la festival; 16:00-18:00 Cetatea Medievală, sala Muzeu: Pălincă, iubire…; – prezentare despre tainele producerii pălincii și degustare oferită de către Ordinul Cavalerilor Pălincii din Transilvania; 18:00-21:00 Cetatea Medievală, sala Muzeu: degustare whisky scoțian Dramsylvania; -degustare, prezentare, curs cu Robert Marshall.

Duminică, 27 august: 09:00-14:00 Parcul Municipal – Ceaunul Fermecat cu sprijinul firmei Mr. Gift; -concurs de gătit pe echipe; -ingrediente obligatorii: gulie și tarhon; 15:00-16:00 Parcul Municipal – concurs gastronomic GastroQuiz; 18:00 Parcul Municipal – Concurs de mâncat crenvurști (co-organizatori Mr. Gift și Sands).

Programul ONG-urilor

HIFA ROMÂNIA și Asociația Surdo-Muților Tîrgu Mureș

Joi-Vineri-Sâmbătă 10.00 – 18.00

1. Insula Interactivă, Să învățăm altfel, Cum este să trăiești cu o dizabilitate

2. Publicațiile, activitățile, obiectivele noastre

3. Să construim Poduri! „Două dintre programele noastre derulate în cadrul centrului nostru ocupațional se vor muta la Vâltoare. Cei care ne vor vizita corturile vor avea ocazia să joace șah sau să confecționeze obiecte împreună cu persoanele cu dizabilității care accesează serviciile noastre…”.

Vâltoarea la Biblioteca Teleki-Bolyai

22-25 august – între orele 10:00-11:00 – Biblioteca Teleki

Palatul nobil și lăcașul științelor: plimbare ghidată tematică în limba maghiară în Biblioteca Teleki-Bolyai. Vom putea cunoaște istoria clădirii, destinația de odinioară și în prezent și vor putea afla despre viața de zi cu zi a foștilor locatari.

22 august, marți – între orele 11:00-13:00 – Biblioteca Teleki
Vizită ghidată și pedagogie muzeală la expoziția temporară Femina semper (activitatea este recomandată persoanelor peste 10-12 ani) – în limba maghiară; între orele 13-15 – Biblioteca Teleki
Ghidaj și activitate de pedagogie muzeală la expoziția temporară Femina semper (activitatea se recomandă persoanelor peste 10-12 ani) – în limba română

24 august, joi: între orele 11:00-13:00 – Biblioteca Teleki Tiară, batic, coroniță – confecționarea unei tiare din coli de hârtie. În acest timp băieții ilustrează cărți de joc. 11:00 – Biblioteca Teleki

Târg de carte: cei interesați vor putea alege din volumele de specialitate ale mai multor edituri din Transilvania

25-27 august – Parcul Municipal

Târg de carte: cei interesați vor putea alege din volumele de specialitate ale mai multor edituri din Transilvania

26 august, sâmbătă – între 10-15 – Parcul Municipal

Sculptit, pinxit – gravură în ipsos (cei mici cu ajutorul părinților), colorarea reproducerilor din cărți vechi.

Lasă un răspuns