Ziua Mondială a Apei celebrează apa și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă. Este vorba despre acțiuni pentru a aborda criza globală a apei și atingerea obiectivului 6 de dezvoltare durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030. Anul 2023 abordează o temă de interes: „Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detailat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Mesajul general al temei din acest an este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.
Civilizații de-a rândul s-au născut, au trăit și au murit de-a lungul apelor. Conviețuirea cu apele era parte integrantă și firească a mediului lor natural de viață. Dezvoltarea socio–umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete. Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.
Fiecare dintre noi putem aduce schimbarea de care natura și lumea au nevoie. Mai mult, orice gest de economisire a apei sau de protecție a ei, este o schimbare pe care o putem face în stilul nostru de viață.
Aici intervine în mod evident și rolul nostru, al specialiștilor din „Apele Române” care gospodăresc această resursă fără de care nu ar putea exista viață pe pământ. Din acest punct de vedere și nu numai, rolul nostru și al activității noastre a fost și este unul cheie pentru dezvoltarea durabilă, unitară și integrate, dar și pentru creșterea standardului de viață.
Pentru a avea apă – în toate sensurile – trebuie să colaborăm, să ne schimbăm, să ne gândim și la cei ce vor trăi aici după noi.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti), prin activităţi şi acţiuni multiple.
Programul activităţilor propuse pentru a se organiza și desfășura pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei 2023, pe subunități:
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș
- Ședința festivă a Comitetului de Bazin Mureș, la sediu, data de 21 martie ora 11.00
- În colaborare cu Liceul Vocațional de Artă Tg.- Mureș se va realiza o expoziție de pictură și afișe (postere) Vernisaj în data de 21 martie, la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș, ora 12.45
- pentru copiii salariaților (între 7 și 14 ani) se va organiza un concurs de afișe (postere), desene și picturi
- împreună cu Penitenciarul Tg.-Mureș vom desfășura o acțiune de voluntariat și vom igieniza și salubriza pr. Pocloș, cca 2 km, intravilan municipiul Tg.-Mureș, în data de 17 martie, de la ora 9.00
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş - Ture cu caiacul organizate pe Canalul Morii din municipiul Reghin, în data de 17 martie.
- Acțiune de donare de sânge „Apa este viață!”, în municipiul Tg.-Mureș în data de 20 martie, ora 8.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Tg. – Mureș, str. Molter Karoly, nr.2
- Eveniment sportiv (alergare), ediția a II-a, cu participarea a 150 de salariați de la ABA Mureș și SGA Mureș „Să facem salariații apelor vizibili”. Traseul de alergare va fi între Barajul de Priză nr.1 și Barajul de Priză nr.2 Tg.-Mureș (3 km), cu stabilirea unui punct de alimentare cu apă, suc, dulciuri. Data 25 martie ora 11.00
I. Acțiuni educative, desfășurate în perioada 17-29 martie 2023:
a. SGA Mureș: - Prezentare materiale educative la sediul Primăriei Sighișoara de către conducerea SGA Mureș (în colaborare cu Primăria Sighișoara), 22 martie, ora 09.00
- Organizarea unor vizite în scop educativ și ecologic la sediul SGA Mureș – Baraj de Priză 1 (barajul vechi) și Priza de apă nr. 2 (barajul nou), pentru elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, în perioada 15 – 30 martie. Unități școlare participante: Școala Gimnazială „Romulus Guga”, Grădinița cu PP nr. 16, Școala Gimnazială „dr. Bernády Győrgy” , Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”, Școala Gimnazială „Serafim Duicu” toate din Tg. – Mureș, Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș și Școala Gimnazială din Fântânele. Participă aprox. 400 de preșcolari și elevi.
- în data de 20 martie, ora 10.00, la Stația Hidrometrică din Luduș se va desfășura o Lecție deschisă, cu tematica de mai sus, unde vor participa 83 de elevi de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș.
b. Sistemul Hidrotehnic Reghin MS: - în perioada 20-26 martie se vor desfășura simpozioane în colaborare cu:
- Școala Gimnazială Ideciu de Jos
- Grădinița cu program normal nr.3 din Reghin
- Școala Gimnazială nr.2 din Reghin
- Colegiul Silvic Gurghiu – gimnaziu
- Școala Gimnazială Solovăstru
- Colegiul „Petru Maior” din Reghin
- Grup Școlar „Lucian Blaga” din Reghin
- Liceul Tennologic „Ioan Bojor” din Reghin
- în data de 22 martie: în colaborare cu Primăria Reghin, se va organiza o oră de lectură în grup, cu participarea elevilor: Colegiul „Petru Maior”, Grup Școlar „Lucian Blaga” și Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”.
c. Sistemul hidrotehnic Mediaș, jud. Sibiu: - Concurs de desene cu tema: „Fă schimbarea pe care tu ti-ai dori să o vezi! Fiecare picătură/ gest contează!”-acțiunea se va desfășura la Școala generală aparținând de Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni SB.
- Organizarea unei vizite la Acumularea permanentă Ighiș, pentru elevii clasei a XI-a, profil științe naturale de la Liceul Teoretic „Axente Sever” din Mediaș SB.
d. Sistemul Hidrotehnic Sighișoara: - Prezentare materiale educative la Școala Generală Zetea HR, cu elevii clasei a IV-a.
d. Sistemul Hidrotehnic Tg.- Mureș: - Măsurători hidrometrice la Stația Hidrologică Luduș, cu 60 elevi ai Liceului Tehnologic din Luduș MS.
e. Sistemul Hidrotehnic Gheorgheni, jud Harghita:
– Concurs tematic de desen cu premii, pentru elevii claselor primare în localitățile Suseni, Joseni, Toplița
II. Acțiuni de igienizare: - igienizări în data de 17 martie – pr. Pocloș în Tg. Mureș MS.
- igienizări – râu Mureș, intravilan Reghin MS.
- r. Gurghiu, zona nodului hidrotehnic Gurghiu MS
- acțiuni de ecologizare în orașul Dumbrăveni SB; la activități vor participa voluntari și angajați SH Mediaș.
- ecologizare la Barajul Ighiș SB, cu participarea personalului Sistemului Hidrotehnic Mediaș.
- igienizare râu Târnava Mare și afluenți în zona orașului Copșa Mică SB, cu participarea personalului SH Mediaș
- râu Târnava Mică, zona pod DN 14A, intravilan Târnăveni MS
- pr. Sărata, zona pod DN 14A în Târnăveni MS
- pr. Botorca, zona pod DN 14A, în Târnăveni MS, zona Gecsat
- râu Târnava Mică, zona baraj-Acumulare nepermanentă Bălăușeri MS
- râu Târnava Mică, Bălăușeri MS, zona pod DN13
- pr. Domald, la Coroi MS, zona pod DJ 142C.
- igienizare contur lac și zona baraj – Acumularea complexă Bezid MS
- râu Târnava Mică la Roua MS, aval pod DC 46
- râu Târnava Mică la Sângeorgiu de Pădure MS, zona pod DJ
- râu Târnava Mare la Sighișoara MS – în data de 20 martie.
- râu Târnava Mare la Odorheiu Secuiesc HR, cu angajații proprii, ONG-uri și în colaborare cu Primăria Odorheiu Secuiesc, în data de 22 martie.
- în zonele centrale ale localităților Toplița HR, Praid HR, Gheorgheni HR, Joseni HR și Corund HR, în perioada 20 – 23 martie.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.