10:00 Teatrul pentru copii și tineret ”Ariel” – Punguța cu doi bani, Ion Creangă – locație: sediul instituției, din str. Poligrafiei, nr.4
10:30 – 15:00 Activități pentru copii la Biblioteca Județeană Mureș, locație: str. Enescu, nr.2
- Desene dedicate zilei de 1 Decembrie – selecție din lucrările prezentate în cadrul concursului național „În slujba idealului de Unire” organizat de Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu” din Tîrgu Mureș în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș
- Expoziție carte pentru copii pe tematica zilei de 1 Decembrie
Ateliere pentru copii:
- Confecționare stegulețe tricolore;
- Pictură pe față;
- Confecționare / colorare semne de carte
- Puzzle harta României
- Jocuri educative de cunoștere a României (geografie, personalități etc.) pentru copii
- „Citim pentru voi” – lectură cu voce tare pentru copii (cărți de istorie a României, personalități, povești etc.)
Altele:
- Concurs de cultură generală cu tematica „Să (re)cunoaștem România”
- Raft cu bibliografie pentru concurs
- Fotocorner mobil
Distribuire:
- Cărți / broșuri cu povești despre Unire
- Carduri cu personalități ale Unirii (foto și detalii biografice)
- Semne de carte
- Stegulețe pentru copii
- Cărți la alegere din donațiile primite de Bibliotecă
Holul Primăriei Municipiului Târgu Mureș
- Expoziție de cărți din colecțiile Bibliotecii Județene Mureș, cu titlul „Momente din istoria României în scrierile Brătienilor”
Program MApN. Locație – spațiul central al orașului, zona P-ța Victoriei
1. 11:00 Ceremonial militar – prezentarea onorului (1 minut)
11:02 – Intonarea Imnului Național al României – Ovidiu Furnea (strofele 1, 2, 4, 11)
11:05-11:15 – Oficierea serviciului religios TE DEUM
11:16–11:30 – Alocuțiuni: Semnificația Zilei de 1 Decembrie, Primar/Președinte Consiliul Județean Mureș/ Prefect
11:30 -11:37 – Ceremonial depunerii de coroane
11:40 -11:50 – Constituirea dispozitivului pentru defilare
12:40 Medalionului patriotic/ Spectacol extraordinar ”Credință veșnică patriei noastre!”, locație: Pța Victoriei – din Balconul Palatului Culturii, o trompetă singură cântă ”Marșul lui Iancu” – Hangan Constantin;
12.43 Sunet de bucium cu grupul de fete ”Moațele de la Câmpeni”
12:45 Suită orchestrală susținută de Ansamblul folcloric ”Jidvei România”, sub bagheta maestrului Stelian Stoica;
12:42 – 12:44 în fața scenei, 8 tulnicărese dau semnalul de adunare pentru începerea Medalionului patriotic/ Spectacol extraordinar ”Credință veșnică patriei noastre!”
Interpreți:
Niculina Stoican, Daniela Condurache, Laura Lavric, Marius Ciprian Pop (interpret și prezentator), Maria și Mihai Nemeș, Ciprian și Mihaela Istrate, Ina Todoran și Ovidiu Furnea, Maria Butilă, Costi Dumitru, Livia Sorlea, Ionela Moruțan, Monica Pârlea, Cristian Țăran – 14:50/ 15:00 (maxim).
13:00 – Decernarea ” Fibulei de la Suseni”, locație: Palatul Culturii, Sala Mare
Fibula de la Suseni este cea mai însemnată distincție a județului Mureș. Conform normativelor Instituției Prefectului – Județul Mureș, Fibula de la Suseni se acordă în fiecare an, de Ziua Națională, unor personalități remarcabile ale județului Mureș.
Muzeul Judeţean Mureş deţine, din anul 1924, o comoară unică, Fibula de la Suseni.
Artefactul a fost numit fibulă de tip passementerie varianta Suseni, neputând-o clasifica în niciunul dintre cele trei tipuri de passementerie existente până în acel moment.
Fibula de la Suseni de tip passementerie, adică cu spirale, cu scut şi cu pandantive, a fost descoperită din întâmplare în 1924 pe raza comunei Suseni, de muncitorii de la Fabrica de Cărămizi, îngropată într-un vas ceramic, alături de alte obiecte din bronz, în majoritate fragmente.
14:00-17:00 Program „Cu familia la muzeu” cuprinde 2 ghidaje tematice și un atelier de pedagogie muzeală. Locație: Secția de Etnografie și Artă Populară (Palatul Toldalagi situat în Piața Trandafirilor, nr. 11, Tg Mureș)
Începând cu orele 14:00 și 16:00 vor avea loc două ghidaje speciale în expoziția tematică „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” susținute de dr. Marc Dorel, cercetător. Durata aproximativă a unui ghidaj este de 60 de minute. Ghidajul va începe din Sala ”1Decembrie” a Secției de Etnografie și Artă Populară (Muzul de Etnografie), la etjul I, cu un moment artistic al Grupului vocal folcloric ”Maris”, condus de Costi Dumitru. Grupul a fost înființat în anul 2015, și aduce în fața publicului iubitor de folclor câteva din cele mai frumoase cântece populare și patriotice.
(Despre ghidaj) Dacă îi cerem unui trecător obișnuit să numească un cuvânt care îi vine în minte atunci când se gândește la Primul Război Mondial, este foarte probabil ca majoritatea să numească tranșeele. Din acest motiv, s-a așezat în centrul expoziției această soluție emblematică de război devenită simbol. Se ”trăiește” experiența militarilor din Primul Război Mondial pe parcursul turului ghidat, organizat cu ocazia Zilei Naționale a României. Aici se poate afla ce înseamnă o zi în tranșee și cum arată o eșarfă tricoloră purtată de delegația din Șardu Nirajului la Marea Unire.
(Despre expoziție) Expoziția tematică „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” vernisată în data de 11 iunie 2021. Realizarea expoziției comemorează atât Primul Război Mondial, cât și Centenarul Marii Uniri. Aceasta a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie), acest lucru fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică. Expoziția este alcătuită din patru unități tematice: impresiile de pe front ale soldaților, efectele războiului asupra populației civile, schimbarea de regim, legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.
În paralel, în incinta Palatului Toldalagi se va desfășura timp de 3 ore atelierul de pedagogie muzeală dedicat copiilor, intitulat „Ziua Naţională a României, ziua tuturor românilor!”
(Despre atelier) Ziua Naţională a României, aniversată la 1 Decembrie, este şi anul acesta un prilej de mare sărbătoare. Secția de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Județean Mureș vă invită să participaţi la atelierele de pedagogie muzeală ce se vor desfăşura cu acest prilej. Confecţionând un steag tricolor sau o cocardă, vizitând expoziţia ”Mureşeni în tranşeele Marelui Război”, vom înţelege mai bine simbolurile naţionale şi jertfa pe care înaintaşii noştri au făcut-o pentru înfăptuirea României Mari.
17:00 – 18:00 Duelul stilurilor, concert demonstrativ, sub genericul ”Noi nu ne excludem, demonstrăm!”, locație: Palatul Culturii, Sala Mare – cu participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și a Orchestrei Naționale ”Jidvei” România.
18:00-19:00 Programul „Cu familia la muzeu” continuă cu vizitarea Galeriei de Artă Românească Modernă. Secția Muzeul de Artă (Palatul Culturii, etajul III)
(despre Muzeul de Artă) Perioada cea mai favorabilă, în care colecţia cunoaşte un puternic reviriment, este cea în care artistul Aurel Ciupe a fost numit custode al Pinacotecii: 1932–1940. Astfel, anul 1934 a fost unul de referinţă în achiziţia şi donaţia de lucrări de artă românească.
După cel de-al Doilea Război Mondial, a continuat să crească numărul donaţiilor, tansferurilor şi achiziţiilor, diversificându-se şi fizionomia genurilor. Demne de menţionat prin valoare şi număr de lucrări sunt donaţiile de autor: Ion Vlasiu, Nagy Imre, Eugen Gâscă şi donaţia colecţionarilor Madeleine şi Teofil Baciu, respectiv Elisabeta şi Gheorghe David. S-a ajuns în prezent la peste 2500 de piese de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă.
(despre Galeria de Artă Românească Modernă) Galeria de Artă Românească Modernă, prin cele 106 lucrări de pictură şi sculptură, reprezentând o selecţie din patrimoniul Muzeului de Artă Mureş, propune o abordare inedită a unui secol de pictură şi sculptură românească, în toată complexitatea şi diversitatea sa. Operele permit o foarte scurtă trecere în revistă a evoluţiei picturii autohtone moderne şi a interferenţelor acesteia cu tendinţele şi curentele europene care au marcat racordarea sa la marea cultură occidentală. Parcursul expoziţional evidenţiază atât continuitatea viziunii tradiţionale prin Theodor Aman – Pepica Aman, Ct. D. Stahi – Italianca, conturarea modernismului printr-o nouă percepţie adusă artei româneşti prin Nicolae Grigorescu – Car cu boi, Apus de soare, Fata cu ulcior, Ioan Andreescu – Zambile, Ştefan Luchian – Vas cu trandafiri albi, momentele de ruptură avangardistă care au condus la revoluţionarea limbajului plastic prin Hans Mattis Teutsch – Florile sufleteşti, Nud de femeie, Nud de bărbat, Max Herman Maxy – Construcţie spaţială, Câte doi, perioada interbelică cu Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, concepţia singulară şi novatoare a lui Ion Ţuculescu cât şi repere din creaţia artiştilor ardeleni: Aurel Ciupe, Ion Vlasiu şi Eugen Gâscă.
19:00-21:10 Platforma educațională pentru tineret ”Cine sunt și ce vreau să fac?” , locație: Palatul Culturii, Sala Mare
Aceasta este o platformă destinată tinerilor liceeni și studenți din Târgu Mureș. In cadrul acestei platforme, tinerii vor interacționa cu speakeri prezenți pe teme de interes.
Această platformă vine în întâmpinarea tinerilor pentru a-i pregăti spre viitor pentru consolidarea României.
Desfășurător:
Florin Piersic jr. și Alex Bogdan în dialog cu tinerii târgumureșeni
Florin Piersic junior este un regizor de film, scenarist si actor roman, fiul actorului Florin Piersic. Este absolvent al Academiei de Teatru si Film, Sectia actorie, promotia 1991. In 1999 traduce din limba franceza romanul „Omul sentimental” de Javier Marías, dar cartea nu este publicata din lipsa unui traducator de limba spaniolă care să confrunte traducerea lui Piersic jr cu originalul lui Marías. Începe să traducă din limba engleză piese de teatru contemporan, parte din ele fiind produse în regim independent. One-man-show-ul „Sex, Drugs, Rock&Roll” de Eric Bogosian deschide calea teatrului independent în România, iar Piersic jr primește Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002 la Gala UNITER. În 2014 primește Premiul special al juriului in cadrul Festivalului Comediei Românesti, ediția a XII-a, secțiunea Teatru Independent pentru spectacolul „Freak Show”. În 2004 creează casa de producție Artificial Horizon; este scenarist, regizor și producător pentru filme de scurtmetraj („Advertising” primește premiul special al juriului la Festivalul Alternative, Târgu-Mureș, 2004), precum si lungmetraje („Fix Alert” primește premiul special al juriului la B-Est Film Festival, Bucuresti, 2005; premiu pentru debut la Premiile UCIN, 2006; „Eminescu versus Eminem”). În 2014 „Killing Time” primește remiul pentru film experimental la Premiile Uniunii Cineaștilor din România. În cariera de actor primește pentru filmul „Q.E:D” 2014, distincțiile de cel mai bun actor într-un film românesc la Best Film Fest și cel mai bun actor într-un rol principal la Premiile GOPO.
Din 2006 începe să colaboreze ca traducător din limba engleză pentru revista FHM, iar mai apoi, ca editorialist pentru revistele Eva, 24-FUN, HBO, The One, Max. Publică la Editura Humanitas în 2009 – „Opere cumplite”, în 2013 „Ficțiuni reale”.
Alex Bogdan este actorul pe care toată lumea îl cunoaşte din show-ul de divertisment „Mondenii”, dar şi din numeroasele reclame, care apar în prezent la TV. El este absolvent al Colegiului National “C. Negri” din Târgu Ocna, al Universității Hyperion – Actorie, clasa profesorilor Rodica Mandache şi Eusebiu Ştefănescu (2008). Are un master în Arta Actorului la UNATC, prof. Gelu Colceag. A absolvit Studii de Regie la UNATC în 2019 și este actor la Teatrul Mic din 2017. Totodată a fost trainer la Festivalul de teatru pentru adolescenți Ideo Ideis. A făcut sport de performanță și deține un record național la atletism, A jucat în serialele tv Mondenii, Mangaliţa şi a prezentat emisiunile Fii pe fază şi Cronica Cârcotaşilor.
Actorul care are studii de regie şi un master în Arta Actorului la UNATC a putut fi văzut performând pe scenele celor mai importante teatre din Bucureşti: Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul de Comedie.
20:00-21:10 Concert de balade românești al trupei Bucium – acustic
Bucium este o formație românească de folk, rock, ambiental, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, voce. Formația a fost înființată în octombrie 2000, urmând ca după patru ani, în 2004, să susțină primele concerte în public.
În martie 2008, Bucium a lansat primul său album, „Voievozii”, distribuit în România prin A&A Records. În decembrie 2016, Bucium a lansat un nou album, „Live în Codrul Ascuns”, ce conține variantele live ale pieselor celor mai apreciate de către public.
Cum buciumul este un instrument simbol, prin intermediul căruia se transmiteau toate semnalele (de luptă, de adunare, de sărbătoare) pe vremea dacilor, atât muzica cât și versurile transmit un semnal și nevoia unei întoarceri la un spirit românesc străvechi, autentic. Nici versurile, nici ritmurile nu sunt culese din folclor, ci compoziții originale, cu gândul de a fi atribuite sound-ului arhaic românesc.
Membrii trupei au declarat că: „Nu ne dorim o întoarcere la tradiții și origini, ci doar o înțelegere a lor. Dacă întelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufletul neamului și ne vom aprecia un pic mai mult. Poate vom relua legatura cu natura, pentru a atinge o armonie și un echilibru.”
Componența trupei:
Alexandra Milea – vioară
Mihai Balabaș – vioară
Alexandru Dumitrescu Florescu (Andi Dumitrescu) – voce, chitară, instrumente de suflat, clape
Robert Ardeleanu – chitară bas
Cristian Răducanu – tobe, percuție
ACCESUL LA MANIFESTĂRILE MENȚIONATE SE FACE DOAR ÎN BAZA – CERTIFICATULUI VERDE, CU RESPECTAREA NORMELOR DE PREVENIRE A RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI SARS-COV-2 INSTITUITE DE AUTORITĂŢILE COMPETENTE, CONFORM LEGISLAȚIEI ÎN VIGOARE, ÎN LIMITA A 30% DIN CAPACITATEA FIECĂRUI SPAȚIU.
La mulți ani, România!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.