Consiliul Judeţean Mureş va organiza licitaţiile pentru Programul ‘Laptele şi cornul’ abia la sfârşitul acestei săptămâni şi s-ar putea, în cazul în care nu apar contestaţii, ca aceste produse să ajungă la cei peste 64.000 de copii din şcoli şi grădiniţe abia după 1 octombrie, a declarat presei luni Paul Cosma, secretarul CJ Mureş. ‘În prezent, la CJ Mureş se derulează procedura de evaluare în vederea atribuirii celor două contracte de achiziţie publică de furnizare produse lactate, respectiv de panificaţie pentru elevii şi preşcolarii din învăţământul de stat şi privat. Estimăm că etapa finală de licitaţie electronică urmează să fie programată undeva la sfârşitul acestei săptămâni, mai precis joi, 13 septembrie, urmând ca într-un interval de 24 de ore operatorii economici calificaţi în cadrul procedurii să liciteze în SEAP cu un pas descrescător, în vederea stabilirii celui câştigător. Este un element de noutate la nivel naţional, de fapt, în urma modificărilor legislative apărute achiziţia de lapte şi corn pentru elevi, în acest an, se face pe două loturi, unul pentru produse de panificaţie, unul pentru produse lactate’, a spus Paul Cosma.
La nivelul judeţului Mureş, valoarea totală a programului este estimată la 10,7 milioane lei, din care pentru produse lactate peste 6,7 milioane lei, respectiv pentru produsele de panificaţie aproape 4 milioane lei, valoarea aprobată prin hotărâre de guvern pentru pachet complet fiind 1,17 lei, cu TVA inclus. Paul Cosma a afirmat că, până anul trecut, licitaţiile pentru acest program se organizau pe pachet complet, iar câştigătorul trebuia să furnizeze atât laptele, cât şi cornul pentru copii. El a arătat că procedura pentru organizarea licitaţiei este anevoioasă din cauza termenelor prevăzute de lege pentru diferitele etape, dar şi datorită faptului că în judeţul Mureş s-au înscris patru ofertanţi. ‘Au avut loc modificări legislative, dacă până în acest an organizăm procedura pentru pachet complet, care să cuprindă şi laptele, şi cornul, de anul acesta avem obligaţia legală să atribuim pe cele două loturi. Este o procedură anevoioasă, în competiţie au fost înscrişi patru ofertanţi, un volum foarte mare de muncă, dar ţin să vă încredinţez că la nivelul aparatului de specialitate, de îndată ce dispoziţiile legale au fost modificate, am început să derulăm acest program, dar este vorba şi de termene legale care ne împiedică să avem un rezultat aşa cum şi noi de altfel ne-am dori să fie. Modificările legislative au avut loc undeva în lunile martie şi aprilie, însă procedura, cu publicarea în SEAP, cu validarea de către ANRMAP conduce la ajungerea la acest moment’, a explicat Paul Cosma.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că anul trecut cornul şi laptele a ajuns în şcoli abia după 15 octombrie.
AGERPRES