Compania independentă de teatru 3G HUB a realizat o postare pe pagina oficială de Facebook în care prezintă toate neregularitățile întâmpinate în demersul realizării unui proiect cultural-artistic. 3G HUB susține că toate acestea reprezintă de fapt o „sabotare” din partea Primariei Municipiului Târgu Mureș. Proiectul demarat de 3G HUB a fost aprobat și votat de Consiliul Local Târgu Mureș, însă Primaria refuză să le ofere autorizație pentru acest proiect.
„Cum ne sabotează Primăria Târgu Mureș, sezonul 5, episodul 1
În vara aceasta am câștigat finanțare nerambursabilă pentru 3 proiecte prin concursul organizat de Municipiul Târgu Mureș. Unul dintre aceste proiecte este a doua ediție a proiectului Metamorfoze care presupune realizarea unei picturi murale de mari dimensiuni pe zidul de la intersecția străzilor Cutezanței cu Înfrățirii. Conform graficului de activități la ora aceasta ar fi trebuit să avem toate autorizațiile ca artiștii să poată începe lucrul efectiv înainte de începerea sezonului ploios.
Toate contractele care au ca obiect proiectele câștigate în sesiunea aceasta sunt datate 12 august 2020. Noi nu am primit încă contractele pe 2 dintre cele trei proiecte. Cel mai probabil suntem singurii având în vedere că alte proiecte ale altor asociații deja s-au finalizat. Primăria refuză efectiv să ne elibereze un exemplar al contractului, astfel încât să obținem autorizațiile necesare. Am depus cerere pentru autorizație la Administrația Domeniului Public precizând inclusiv numărul de contract (46244 din 12 august 2020). Aceștia au refuzat să ne elibereze autorizația deși proiectul a fost evaluat, aprobat și votat de Consiliul Local Târgu Mureș în ședința din 30 iulie 2020.
Avem toate materialele achiziționate, avem artiștii prezenți a căror cazare o asigurăm. Tot ceea ce mai avem nevoie este un exemplar din contractul semnat pentru a putea obține autorizațiile.
Pe lângă toate aceste șicane care se întâmplă deja anual, executivul primăriei refuză să aloce prefinanțarea contractului. Anul trecut, de exemplu, prefinanțarea a fost alocată la două săptămâni de la finalizarea activităților proiectului, iar decontul final s-a plătit la 6 luni.
Ordonanța nr.51 din 1998 este actul normativ pe baza căruia este organizat concursul de proiecte culturale și întocmit contractul pentru finanțarea nerambursabilă. Art. 6 alin. 4 din menționata ordonanță spune că ”Prima tranșă se acordă LA SEMNAREA CONTRACTULUI DE FINANȚARE. Următoarele tranșe se acordă în baza documentelor justificative privind tranșa anterioară, prezentate de beneficiarul finanțării nerambursabile.”
Având în vedere toată această situație creată avem niște întrebări:
– De ce nu pot fi semnate toate contractele într-o singură tranșă la fel cum a fost în anii anteriori?
– Cine este responsabil și cum se decide ordinea în care contractele sunt semnate?
– Cum e posibil ca un document nesemnat să fie antedatat și să i se acorde număr de înregistrare?
– Ce se întâmplă cu banii alocați concursului de proiecte? Sunt deturnați către alte destinații?”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.