Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, demararea unui proiect de cercetare pentru dezvoltarea unor biomateriale care să ducă la regenerarea valvelor cardiace umane, în valoare de peste 8,7 milioane de lei, care se va derula în următoarele 48 de luni în cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice (CCAMF).
„Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace” (VALVE-REGEN) este o continuare a unui proiect în domeniu derulat de UMF Târgu Mureş în perioada 2012-2016 şi este finanţat prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCS).
Şeful lucrării, dr. Olah Peter, a arătat că proiectul are ca obiective dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) şi tehnologii (decelularizare, însămânţare celule, condiţionare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienţii de toate vârstele.
„În mod special pentru această aplicaţie, materiale şi tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi-automată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele aşteptate sunt materiale şi tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi de asemenea folosite în vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei şi patologiei valvelor umane şi, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecţiuni ale valvelor (…) Deci lucrăm cu celule stem, este vorba despre decelularizarea unui ţesut de la un animal, noi lucrăm pe ţesut de porc, colectarea de celule stem de la un alt animal, ca să fie altă specie – lucrăm pe oaie – aceste celule stem vin diferenţiate în laborator, după care valva aortică decelularizată de porc vine populată cu celulele stem de la oaie. Şi încercăm să obţinem o valvă funcţională pentru cel de-al doilea animal. Dacă procedeul funcţionează se poate transplanta către medicina umană”, a subliniat dr. Olah.
Potrivit acestuia, echipa care va lucra la acest proiect este formată din 7 cercetători, 18 posturi de personal tehnic şi auxiliar, 4 doctoranzi, 3 post doctoranzi, plus o echipă de management a proiectului.
„Prin prisma strategiei de dezvoltare a universităţii am decis, la sfârşitul anului trecut, ca tot ceea ce înseamnă proiect de cercetare să treacă prin acest centru. Am încurajat, de asemenea – mergând până la a condiţiona promovările în sistemul academic – depunerea de proiecte pentru că anul 2016 a fost un an generos din punctul de vedere al ofertei de finanţare prin ANCS. Astfel, dacă în 2015 am avut la nivel de universitate un număr inacceptabil de proiecte depuse în aceste competiţii, trei, şi din cauză că în 2015 nu au fost competiţii deschise, anul acesta am avut un număr spectaculos de proiecte depuse. Din evidenţele mele sunt 32 de proiecte depuse de către cadrele didactice şi cercetătorii din universitate, care s-au adăugat la nişte proiecte mai complexe. A contat foarte mult numărul de proiecte depuse, a contat şi contează foarte mult şi rata de succes a proiectelor, până în acest moment avem aprobate 10 proiecte mari. Aşteptăm deciziile pentru alte câteva proiecte, trei dintre ele cu valoare foarte mare, proiecte complexe de cercetare de frontieră”, a arătat rectorul Univeristăţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.
AGERPRES