Proiect Erasmus+ pentru elevii mureșeni care studiază în domeniul gastronomiei și al turismului

Proiect Erasmus+ pentru elevii mureșeni care studiază în domeniul gastronomiei și al turismului

dav

Casa Corpului Didactic Mureș s-a înscris în acest an în manifestările de Centenar cu mai multe proiecte, între acestea numărându-se unul care creează cadrul pentru elevii care doresc să devină antreprenori ori să facă practică în domeniul gastronomiei și turismului. Potrivit directorului CCD Mureș, Cristiana Chira, în 26 noiembrie este programat un eveniment de multiplicare în cadrul unui proiect Erasmus+, denumit SWOT – Skills for Work Opportunities in Enogastronomy and Tourism, cu finanțare europeană, în care Casa Corpului Didactic Mureș este coordonator, având parteneri din Spania, Italia, Portugalia, Cipru și Bulgaria.

“Proiectul dorește să aibă ca rezultate motivarea elevilor care studiază în domeniul gastronomiei și al turismului, reducerea abandonului școlar al acestor elevi și motivarea lor în învățarea la locul de muncă, în practică. Dorim să promovăm, de asemenea, antreprenoriatul în rândul tinerilor, astfel suntem aproape de finalizare cu primul produs intelectual pe care-l lansăm în cadrul acestui eveniment, o platformă pe care avem videouri didactice cu antreprenori din județul Mureș și din toate aceste țări partenere, subtitrate în engleză și bineînțeles în limbile partenerilor – antreprenori care să ne povestească istoricul construirii firmelor lor. Videourile didactice vor putea fi utilizate la clasă, pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor. Plus testimoniale, cu antreprenori care au experiența practicii elevilor la ei în firme – ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, cât de bine pregătiți sunt elevii, ce-și doresc de la elevi. Și mai avem videouri cu elevi care au trecut prin această experiență, a învățării la locul de muncă și cu părerile lor vizavi de ce au învățat, ce se poate îmbunătăți, ce așteptări au de la viitorii angajatori”, a declarat Chira.

Potrivit directorului CCD Mureș, prin intermediul acestei platforme se dorește conectarea elevilor interesați de acest domeniu cu antreprenorii. Proiectul și-a propus să ofere un cadru și pentru dezvoltarea de alte proiecte, a spus Chira, arătând că pentru cele destinate cadrelor didactice deja a primit propuneri pentru alte 3, de la partenerii din Spania.

“Școlile trebuie să afle. Liceul Economic are astfel de proiecte, Electromureșul la fel. Sigur că există interes, însă concurența e mare la evaluare”, a declarat Chira.

Potrivit acesteia, și la Colegiul Național “Unirea“ e în derulare un astfel de proiect, în care sunt implicați reprezentanții cercurilor de robotică și engleză. În cadrul lui, a avut loc în această toamnă o vizită de studiu, în Mureș, cu profesori, părinți, reprezentanți ai municipalităților din alte țări, care au fost foarte încântați și urmează un concurs , în robotică, la Valencia.

“Am organizat o întâlnire cu tineri antreprenori din județul Mureș, foarte mulți erau absolvenți de Colegiu Economic, o întâlnire cu directorii de școli, licee tehnologice, ei își căutau parteneri. Deci cadrul a fost creat. Ca să arătăm antreprenoriatul în mediul rural, la Sighișoara am avut o activitate la atelierul de ceramică, la Saschiz, la antreprenori locali, ca să arătăm tradițiile, sunt doi soți care produc dulcețuri tradiționale, murături. Apoi au vizitat centrul de robotică de la Unirea. La Liceul Economic, au participat la activitatea numită Firmă de exercițiu, unde elevii învață să gestioneze, coordoneze o firmă”, a mai precizat Chira.