Săptămâna trecută, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a postat pe pagina sa oficială de facebook imagini cu cinematograful Patria din centrul orașului, obiectiv care face parte dintr-un amplu proiect de reabilitare aprobat recent de consilierii locali în ședință extraordinară.
Imaginile au fost primite cu entuziasm pe internet, astfel că, în doar câteva ore, postarea a primit numeroase like-uri, share-uri și comentarii din partea reghinenilor.
Revitalizarea patrimoniului cultural din Reghin
Proiectul în cauză face obiectul unei hotărâri de Consiliu care se referă la participarea municipiului Reghin la schema de granturi mari din cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, urmând ca sursele de finanţare a acestei investiţii să fie asigurate atât prin accesarea fondurilor europene aferente Programului PA16/RO12, cât și din bugetul local. Valoarea totală a investiției este de circa 1.950 000 de euro și se estimează că în faza de execuţie se vor crea 60 de locuri de muncă, iar apoi, în faza de operare, 7 persoane vor avea joburi permanente.
Proiectul „Revitalizare patrimoniu Cultural în municipiul Reghin – Ansamblul Urban ,,Centru istoric” și Cinematograful ,,Patria” din Ansamblul Urban strada Petru Maior” are în vedere Parcul Central și Cinematograful Patria, dezafectat din 1995.
Restructurarea spațiului verde din centrul orașului …
…are la bază ideea de orientare a parcului spre „piesa de rezistenţă” a zonei centrale, care este clădirea Primăriei, crearea unor spaţii largi de adunare, dar și ideea de cinstire a meşterilor anonimi care au făcut ca faima Reghinului să treacă peste hotarele țării. Astfel, Parcul Central va fi structurat pe o axă transversală, având la Est balconul Primăriei. În fața clădirii, va fi o piaţă semicirculară, denumită „Platoul Primăriei”, din care vor porni…
Trei alei principale:
1. „Aleea Eroilor”, care va avea de o parte şi de alta busturile lui Mihai Eminescu, Constantin Romanu Vivu, Petru Maior şi Patriciu Barbu.
2. „Aleea Muzicienilor”, va porni de la Platoul Primăriei către nord-vest, până la un scuar circular, în mijlocul căruia se va amplasa un monument destinat viorii, urmând ca de o parte şi alta a aleii să fie amplasate un bazin de apă cu o fântână arteziană cu 40 de jeturi şi o colină artificială alungită. În dalajul aleii se vor regăsi dale cu medalioane purtând numele unor violonişti celebri care s-au folosit în cariera lor de viorile fabricate la Reghin.
3. „Aleea Sportivilor” va porni de la acelaşi Platoul al Primăriei către sud vest până la un al doilea scuar circular, în mijlocul căruia se va afla un monument destinat ambarcaţiunilor sportive .Ca şi în cazul Aleii Muzicienilor şi aici pot fi amplasate acelaşi tip de dale cu medalioane, purtând numele unor sportivi celebri care în timpul competiţiilor sportive au folosit echipamente reghinene.
Între Aleea Muzicienilor şi Aleea Eroilor este prevăzută amplasarea unui amfiteatru în aer liber cu 200 de locuri.
O promenadă circulară
Funcţiunile centrale ale parcului vor fi legate de o promenadă circulară, care va include și o pistă de alergare cu covor artificial, iar dincolo de această promenadă sunt prevăzute platforme betonate sau cu dale, care pot avea destinaţii diverse, în funcţie de intenţiile ulterioare ale Primăriei (loc de joacă pentru copii, platforme pentru terase, un colţ destinat pensionarilor unde să se poată juca şah sau alte jocuri de societate).
Între şirul de case şi aceste platforme se va menţine trotuarul şi o cale carosabilă, cu acces limitat. Dincolo de intersecția cu Strada Spitalului parcul continuă cu o platformă circulabilă în mijlocul căreia se va ridica „Punctul de Informare pentru Turism”, investiţie pe cale de realizare. Va urma o zonă mixtă, verde cu peluză şi cu porţiuni pavate, denumită „Platoul Latinităţii” .
Sistemul de iluminat prevede amplasarea a 25 de stâlpi de iluminat cu Led-uri și a șapte stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice. În jurul Parcului Central se propune restructurarea circulaţiei auto, cu baterii de parcări, staţii de autobuze și treceri de pietoni.
3D la Cinematograful ,,Patria” …
…se doreşte inventarierea stricăciunilor şi repararea lor, dar se va interveni și asupra funcţiunilor arhitecturale. Pentru că un Cinematograf cu 500 de locuri nu mai poate fi funcțional la ora actuală, spaţiile vor fi reconsiderate . Astfel, imobilul va include o sală destinată spectacolelor de teatru, expoziţiilor și conferinţelor, de dimensiune medie, cu 120 de locuri, o sală de cinema 3D de dimensiuni mici, cu 60 locuri, o altă sală pentru workshop-uri, în extindere la etaj, peste centrala termică actuală. Vor fi și anexe aferente unei asemenea structuri, respectiv grupuri sanitare, oficiu, club, foaier, depozitări, vestiare, dar și spaţii tehnice și administrative moderne.
Per ansamblu, conform proiectului, după modernizare, reabilitare şi extindere, cinematograful va avea la demisol centrala termică și cameră pentru instalații de ventilație, la parter vor fi două săli de spectacole, una cu scenă, a doua cu ecran, portic acoperit, holuri, windfang-uri, foaier, garderobă, birou, sală pentru workshop, vestiare, grupuri sanitare, casă de bilete, depozite, un bar-bufet cu o selecție variată de răcoritoare şi dulciuri. Primul etaj va fi ocupat de hol, două cabine de proiecție, birouri, vestiar, grup sanitar şi casa scării. Spaţiile exterioare vor cuprinde un gang exterior pietonal, acces pentru persoanele cu handicap, două accese pietonale (obținute prin reabilitarea celor existente pe cele două laturi ale clădirii), necesare asigurării ieșirii spectatorilor de la cinematograf, scări de acces, platformă cu o lăţime de cinci metri, situată în spatele centralei termice, trotuar de protecție la Centrala termică. Proiectul prevede și refacerea zidului de sprijin, care și-a pierdut stabilitatea din cauza infiltraţiilor de apă, reabilitarea împrejmuirii existente și amenajarea zonei verzi situată în jurul centralei.
Același proiect prevede achiziţionarea unor instalaţii de proiecţie şi sonorizare (care vor fi folosite pentru asigurarea sonorizării activităţilor desfăşurate în cadrul cinematografului, în special pentru sala de spectacol), mobilier (scaune, mese și cuiere) și dotări PSI.
Emeșe Ardelean
Buna, ce sa mai intamplat cu proiectele Parcul central si Cinema Patria? A trecut luni bune si nu sa mai vorbit nimica de ele. Se va mai face ceva?