Un grup de tineri de la Centrul de Voluntariat din Saschiz a iniţiat proiectul ”Saschiz – finding the way back to the roots” şi a accesat o finanţare prin Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene, dorind astfel să pună în valoare denumirile vechi originale săseşti ale străzilor din comună, însoţite de transcrierea fonetică în limba română a acestora.
Primul pas în realizarea proiectului va fi amplasarea unor indicatoare care să prezinte denumirea săsească, precum şi modul în care se pronunţă în limba română, un exemplu fiind strada Fäschergoass (în săseşte), a cărui transcriere fonetică este Feşărgos, iar în limba română este Pescarilor.
„Proiectul de solidaritate ‘Saschiz – finding the way back to the roots’, creat de echipa de tineri saschizeni compusă din Larisa, Ionuţ, Florentina, Andrei şi Dorothea, care îşi doreşte să aducă un plus dezvoltării turistice locale, se apropie cu paşi siguri de atingerea obiectivelor propuse. Pentru scoaterea la lumină a moştenirii culturale pe care o poartă numele străzilor din comună, echipa a cules detalii privind denumirile originale săseşti ale acestora. Tinerii au vrut să se asigure de acurateţea acestor informaţii şi, deşi din cauza foneticii demersul s-a dovedit a fi o provocare, în prezent proiectul dispune de lista finală care cuprinde peste 25 de nume vechi de străzi din Saschiz. Între timp, au fost alese materialele şi designul pentru indicatoarele ce vor purta gravate numele vechi ale străzilor şi se lucrează la poveştile unora dintre acestea, pe care ni le vor prezenta în curând”, a declarat presei unul dintre iniţiatori, Florentina Călugăr.
Până acum, proiectul dispune de lista finală care cuprinde 25 de nume vechi de străzi din Saschiz, iar echipa a ales deja materialele şi designul pentru indicatoarele pe care vor fi gravate numele vechi ale străzilor.
„Am dori să menţionăm că prin acest proiect nu se încearcă redactarea unui tratat de istorie, ci o captură a ceea ce s-a mai păstrat şi ceea ce putem încă păstra pentru cei care vor urma. Noi stăm Pe Deal, alţii în Loagoass (Laigas), unii în Mielnum, buricul târgului e în Piaţa (Der Meurt), am săpat mult în Moga (Meuga) şi aşa mai departe, denumiri pe care le avem de generaţii şi care sperăm să rămână aşa şi pentru viitor pentru a trasmite cultura locală”, a precizat îndrumătorul echipei, Anca Dalmasso.
Potrivit acesteia, în data de 8 mai este anunţat evenimentul de inaugurare al principalului obiectiv al proiectului, adică primul tur în care atât membrii comunităţii, cât şi turiştii aflaţi în zonă vor fi ghidaţi de către indicatoarele stradale inscripţionate cu denumirile săseşti şi materialele informative create de către echipă.
„Poveştile străzilor vor fi accesibile offline la punctul de informare turistică, dar şi online pe site-ul CEVOSaschiz care urmează să fie lansat primăvara aceasta. În aceeaşi zi ar avea loc şi Sărbătoarea Rabarbărului, tradiţie a Saschizului despre a cărei organizare ştim momentan doar că va trebui adaptată condiţiilor impuse de contextul actual”, a mai precizat Anca Dalmasso. AGERPRES