Proiect inedit la Școala Gimnazială Dacia Tîrggu Mureș pentru dezvoltarea gândirii creative a elevilor prin intermediul jocurilor logice

Proiect inedit la Școala Gimnazială Dacia Tîrggu Mureș pentru dezvoltarea gândirii creative a elevilor prin intermediul jocurilor logice

 

Şcoala Gimnazială “Dacia” din Tîrgu-Mureş se înscrie în rândul instituţiilor de învăţământ care, în cadrul activităţilor şcolare şi extraşcolare, promovează dezvoltarea liberă și armonioasă a copiilor, oferind elevilor cadrul necesar pentru a descoperi realitatea din mai multe perspective.

Preocuparea școlii noastre pentru un învățământ centrat pe elev este evidențiată atât de formarea, în ultimii ani a unei baze materiale moderne, care să permită desfășurarea activităților didactice activizante, cât și de interesul cadrelor didactice pentru activități educative diverse, curriculare și extracurriculare.

Proiectul Jocurile minții, inițiat de Şcoala Gimnazială “Dacia”, finanțat de Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș și derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Romulus Guga”, Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” şi Şcoala Gimnazială „Europa” este un proiect inedit prin faptul că schimbă focusul de interes al copiilor dinspre jocurile video și îi reconectează cu jocul concret, tangibil, cu parteneri de joacă reali.

În cadrul proiectului un număr de aproximativ 300 de copii din clasele pregătitoare, I și a II-a din toate cele patru școli au învățat și exersat o serie de jocuri de strategie precum: Abalone, Quixo, Gobblet, Quoridor, jocuri despre care se spune că “ai nevoie de 1 minut să le înveți și o viață întreagă să le stăpânești”. Aplicarea strategiilor învățate în cadrul jocurilor în situații de viață reală îmbunătățește de asemenea abilitățile sociale: cooperarea, lucrul în echipă și spiritul de echipă, dar și abilitățile de comunicare și emoționale (abilitatea de a face față eșecului și succesului).

Etapa de învățare și exersare a jocurilor de către copiii implicați în proiect este urmată de derularea, în cursul lunii mai, a competiției “ Jocurile minții” la nivelul fiecărei școli, iar în data de 8 iunie va avea loc competiția interșcolară. Elevii vor primi ca și premii cărți și jocuri.

Proiectul Jocurile minții se dorește a fi începutul unei acțiuni de durată, prin care să transmitem generaţiei viitoare atât abilităţi cognitive, cât şi deprinderi utile vieţii cotidiene care să sprijine copiii în optimizarea propriului potenţial.

 

                                   Echipa de proiect

Director Șanta Mihaela

Coordonator Istrate Corina

Psiholog școlar Moldovan Loredana