Primarul Târnăveniului, Sorin Megheşan, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea lucrează la un proiect de dezvoltare a turismului după ce studiile efectuate au relevat că Lacul Aluna sau Râioasa, cum îi spun localnicii, are un potenţial enzimatic apropiat de cel al Lacului Roşu din Ocna Şugatag şi a Lacului Roşu din Sovata.
‘Discutăm despre un proiect pe turism. Sper să şi reuşim. În zona Târnăveni există un lac, Lacul Alunei sau Râioasa – cum i se spune popular, e o baltă mai mare sau un lac mai mic, care conţine apă sărată cu proprietăţi curative. În momentul de faţă, din analizele şi testele pe care le-am efectuat, este peste ceea ce se întâlneşte la Sovata, la Lacul Roşu sau la Bazna. Sper să reuşim cumva să valorificăm şi să concretizăm acest proiect de care vorbim de foarte mult timp’, a declarat Sorin Megheşan.
Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca a realizat pentru Primăria Târnăveni un studiu enzimologic la Aluna, remarcând că nămolul de culoare neagră, onctuos, cu o bună plasticitate, prezintă foarte multe caracteristici, printre care şi un potenţial enzimatic remarcabil.
Astfel, în urma realizării unui sistem de clasificare a lacurilor saline din România, care cuprinde 56 de lacuri, pe baza valorilor indicatorilor enzimatici ai calităţii nămolurilor, Lacul Aluna se situa între lacul Ştrand de la Turda (care era pe poziţia 15) şi lacul Techirghiol.
Studiul arată că rezultatele analizelor enzimologice efectuate asupra nămolului din Lacul Aluna arată existenţa unui potenţial enzimatic remarcabil, cu o valoare a indicatorului enzimatic ridicată, dublată de stabilitate şi rezerve consistente de nămol sapropelic.
Între cele 56 de lacuri saline din România, care sunt grupate în patru categorii de valoare, Lacul Aluna se situează în prima categorie valorică, între primele 17 lacuri din ţară, cu cel mai ridicat potenţial enzimatic (IECN) cuprins între 0,655, a Lacului Roşu de la Ocna Şugatag şi 0,431 a Lacului Roşu de la Sovata.
Lacul Aluna are aproape 530 de metri pătraţi şi o adâncime de până la 1 metru.
AGERPRES