Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunțat că a demarat un nou proiect, în parteneriat cu Ambasada Franței, în cadrul căruia se vor desfășura mai multe activități distincte.
Acestea sunt menite, în primul rând, să îi ajute pe bolnavi să conștientizeze faptul că asociațiile de pacienți îi pot susține de câte ori au nevoie, mai ales în condițiile în care starea sistemului de Sănătate din România este așa cum este.
Proiectul a fost denumit „Pledează pentru drepturile tale ca pacient!” și se va derula pe durata a trei luni, avându-i ca principali promotori pe șase dintre liderii unor asociații care apără drepturile pacienților. Aceștia se vor implica într-o campanie de informare, care constituie una dintre acțiunile desfășurate în cadrul proiectului, ocazie cu care îşi vor face publică povestea de pacient şi ce motivaţie au avut să se implice în mişcarea pacienţilor.
Este vorba de Dorica Dan – președinte al Asociației Prader Willi din România și al Alianței Naționale pentru Boli Rare, Dan Andrei – preşedintele Asociației Române de Hemofilie, Radu Gănescu – președintele COPAC, Dragoș Zaharia – președintele asociației SM Speromax Alba și de Ștefan Răduț, fost pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.
Totodată, pe parcursul celor trei luni va fi realizată și o cercetare asupra principalelor probleme cu care se confruntă pacienții cronici. În acest sens, toți pacienții care doresc să participe și să comunice problemele cu care s-au confruntat să pot completa un chestionar care poate fi accesat aici.
Povești de viață
Totodată, pacienții sunt îndemnați să își spună propriile povești de viață, pentru a fi prezentate în cadrul campaniei de informare.
Aceștia și-au făcut publice poveștile de viață pe care le vor prezenta în cadrul campaniei de informare, povești pe care Sanatateabuzoiana.ro le va publica pe rând, în perioada următoare, pentru a servi ca model pentru alți pacienți și pentru a-i motiva și pe aceștia să militeze pentru drepturile ce li se cuvin sau să facă publice problemele cu care se confruntă, cum ar fi, spre exemplu, lipsa medicamentelor.
Pe lângă această campanie, care îi va avea în prim plan pe cei șase lideri ai organizațiilor de pacienți, va fi elaborat un raport despre „Starea națiunii – principalele probleme ale sistemului de sănătate – perspectiva pacienților”, prin intermediul căruia se va atrage încă odată atenția autorităților că este necesar să se facă mult mai mult pentru bolnavii din România și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.