Consiliul Judeâean Mureș va iniția demersurilor necesare în vederea pregătirii și realizării obiectivului de investiții „Varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest (Ungheni – Ernei)”.
În prezent, Județul Mureș – în special zona metropolitană din jurul municipiului reședință de județ – Târgu Mureș, se confruntă cu probleme grave din cauza aglomerării şi îngreunării traficului în ultimii ani.
Conform referatului din proiect, în ultima perioadă s-a constatat un fenomen de migrație a populației din zona urbană înspre zonele limitrofe acesteia, îndeosebi în zona metropolitană. Acest fenomen este însoțit de creșterea numărului de autovehicule utilizate pentru deplasarea zilnică în scopul realizării activităților curente (deplasare la/de la locul de muncă, școală, activități extra, etc.).
Dezvoltarea zonelor limitrofe municipiului reședință de județ ca zone comerciale este un alt aspect care contribuie la aglomerarea și îngreunarea traficului.
În acest moment în jurul municipiului Târgu Mureș nu există centuri ocolitoare, traficul greu de pe traseul Cluj Napoca – Reghin desfășurându-se pe drumurile judeţene şi locale din raza localităților Ungheni, Cristești și Târgu Mureș, contribuind semnificativ la poluarea aerului și la poluarea fonică, respectiv la îngreunarea traficului rutier în general.
Având în vedere cele expuse mai sus, pentru decongestionarea și fluidizarea traficului precum și pentru reducerea poluării, este necesară realizarea unei variante de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest (Ungheni – Ernei). Proiectul este unul de impact strategic fiind cuprins în Strategia de dezvoltare a județului Mureș 2021-2027, iar identificarea de fonduri pentru realizarea investiției este principala preocupare a Județului Mureș.
Prin urmare, pornind de la necesitatea realizării obiectivului de investiții ”Varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest (Ungheni – Ernei)”, se impune inițierea unor demersuri prin intermediul Asociației „Zona Metropolitană Târgu Mureș” care prin încheierea unui protocol de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, poate demara pregătirea documentațiilor tehnico-economice necesare.
Finanțarea pregătirii acestei documentații este posibilă conform OUG 88/2021 prin POIM 2014-2020, existând un apel de proiecte deschis în acest sens, realizarea propriu-zisă a investiției urmând să se efectueze cu sprijinul Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin intermediul Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027, se prezintă în referatul proiectului.
Ședința Consiliului Județean va avea loc miercuri 15 decembrie.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.