Săptămâna trecută la Reghin s-a desfășurat o întâlnire între echipa de implementare a proiectului „Informează-te şi informează!” şi facilitatorii care urmează să susţină în cursul lunii martie sesiuni de informare. Sesiunile se vor centra pe teme privind autocunoaşterea sânului şi serviciile disponibile de screening clinic şi vor fi dedicate elevilor de clasa a XI-a de la liceele ,,Lucian Blaga” şi ,,Petru Maior” (într-o primă etapă) din Reghin, precum şi femeilor din familiile acestora (în cea de-a doua etapă).
Și pentru reghinence
Proiectul vizează creşterea ratei de depistare a cancerelor de sân în stadii precoce (I-II) în comunităţi din judeţul Mureş, prin creşterea nivelului de conştientizare a femeilor cu privire la autocunoaşterea sânului şi a serviciile de care pot beneficia. Finanţat de Susan G.Komen for the Cure®, prin Programul de Granturi Comunitare, acest proiect este derulat de Crucea Roşie Mureş în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Asociaţia Română de Cancer, Grupul „Destine Comune” Tîrgu-Mureş, Inspectoratul Şcolar Mureş, Liceele ,,Lucian Blaga” şi ,,Petru Maior” din Reghin, Primăria Tîrgu-Mureş, Primăria Reghin şi Cabinetul Medical Dr. Fejer -Reghin.
În vederea mobilizării unui număr cât mai mare de persoane de peste 18 ani, de sex feminin, din anturajul fiecărui elev, proiectul prevede organizarea unui concurs între licee. Elevii care reuşesc să aducă mai multe femei din anturajul lor la sesiunile informative din cea de-a doua etapă, vor fi declaraţi câştigători şi școala lor va fi premiată.
Voluntariatul
,,E multă muncă şi implicare. Gândiţi-vă că totul e pe bază de voluntariat. Fetele s-au angajat să facă totul rupându-şi din timpul lor liber şi fiecare dintre ele are un loc de muncă solicitant, familie şi responsabilităţi”, ne-a declarat reghineanca Daniela Pui cea care – în calitate de reprezentant al Asociaţiei Române de Cancer – Grup Destine Comune Tîrgu-Mureş – a propus şi a reuşit să convingă de utilitatea susţinerii sesiunilor de informare la Reghin. „Dorim să folosim aceste sesiuni de informare pentru a atinge diverse teme: cei patru paşi ai autocunoaşterii sânului, îndemnarea la solicitarea examenului clinic, discuţii despre miturile legate de cancer şi mamografie, cunoaşterea drepturilor femeilor în reţeaua medicală primară şi secundară, informarea cu privire la serviciile specializate de sănătatea sânului accesibile în judeţ şi a sistemului de accesare al acestora. Îndemnăm femeile să contribuie la crearea serviciului inexistent prin solicitarea examenului clinic al sânului ca un drept firesc al lor”.
Emeșe Ardelean