Un proiect pilot ce vizează evaluarea capacităţile fizice şi sportive ale elevilor din clasa I a început săptămâna trecută în localitatea Sânsimion, la iniţiativa deputatului UDMR Korodi Attila, care doreşte să încurajeze practicarea sportului de la vârste fragede.
54 de elevi…
… din clasa I au fost evaluaţi de specialiştii unui birou de consiliere sportivă din Miercurea Ciuc, urmând să se întocmească un raport despre starea de sănătate şi capacităţile copiilor, care va ajunge la părinţi, dar şi o bază de date aflată la dispoziţia antrenorilor. În acest fel, se creează şi o bază de selecţie, antrenorii urmând să ştie unde sunt localizaţi copiii talentaţi.
Elod Abraham, directorul biroului de consiliere sportivă, a declarat că din informaţiile pe care le are este primul proiect de acest gen din România şi, în opinia sa, este important să se ştie care este nivelul de sănătate al noii generaţii, în condiţiile în care sedentarismul a ajuns să fie considerat un stil de viaţă normal. Potrivit lui Elod Abraham, în multe ţări evaluarea capacităţilor fizice este inclusă în programa şcolară şi în acest fel se face o monitorizare continuă a stării de sănătate a populaţiei.
15 teste
Elevii au fost supuşi unui număr de 15 teste şi, ulterior, rezultatele se vor compara cu testările similare care au fost efectuate în alte ţări. Abraham Elod a precizat că în funcţie de rezultatele obţinute vor fi promovate diferite forme de mişcare la care ar putea avea acces elevii.
Iniţiatorul proiectului, deputatul Korodi Attila, a declarat că ideea i-a venit după ce a observat că la sate se face din ce în ce mai puţin sport, în afara orelor din programa şcolară, iar acest fapt se va reflecta în starea de sănătate a tinerei generaţii.
„Pur şi simplu va fi o problemă de sănătate publică dacă generaţiile care sunt la nivelul şcolii nu îşi dezvoltă obiceiul de a face sport. Nu sport de performanţă, ci sport de masă. Ceea ce facem la Sânsimion (…) este un proiect pilot prin care aducem specialişti care evaluează elevii din clasa I din punctul de vedere al capacităţii sportive şi fizice şi propun pentru aceşti elevi, în concordanţă cu starea de sănătate, diferite ramuri de sport, activităţi sportive care pot fi organizate. Există o relaţie destul de strânsă între echipa de specialişti şi antrenorii de sport din Miercurea Ciuc şi din Bazinul Ciuc şi aşa sperăm că va creşte, măcar cu câteva procente, numărul elevilor care fac sport”, a spus Korodi Attila.
La Sânsiomion au fost prezenţi şi toţi primarii din circumscripţia în care este deputat Korodi Attila, pentru a vedea în ce constă proiectul şi pentru a fi convinşi să efectueze anual această evaluare a capacităţilor fizice şi sportive ale copiilor.