Elevii de la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” vor învăța la anul să programeze aplicații pentru dispozitive mobile, în Germania și Portugalia, prin intermediul unui proiect european de aproape 100.000 de euro, alte două proiecte europene Erasmus+ fiind accesate de școală și având ca perioadă de implementare 2018-2020.
Conducerea Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” și-a prezentat într-o conferință de presă proiectele Erasmus+ lansate în 2018, care au ca beneficiari o parte dintre elevii acestei unități școlare. Este vorba de “ANDRiOS viitorul este în programarea dispozitivelor mobile”, în valoare de 97.670 de euro, “HealTH AT School“, de 17.024 de euro, și “Dezvoltarea curriculumului de electronică în liceu“, de 17.880 de euro.
Sumele vor fi folosite pentru participarea la stagii de pregătire a elevilor în diferite țări europene, dar și pentru dispozitive cu care aceștia vor lucra, în cel din urmă caz.
Astfel, potrivit prof. Jakab Tunde, coordonatorul proiectului cu valoarea cea mai mare, “ANDRiOS viitorul este în programarea dispozitivelor mobile”, acesta va completa abilitățile practice ale elevilor cu abilități de elaborare de aplicații pentru dispozitive mobile, pe Android și iOS. Două grupe a câte 16 elevi din clasele a X-a și a XI-a vor participa în acest sens anul viitor la stagii de pregătire în Germania, la Karlsruhe, pentru Android, în perioada 23 iunie-13 iulie, și în Portugalia, la Barcelos, pentru iOS, în 1-21 septembrie.
“Ideea proiectului a venit tocmai de la elevii noștri, care au dorit ca la orele de informatică să învețe și altceva decât este cuprins în curriculum, ceva nou, ceva modern și atunci noi ne-am gândit cum am putea răspunde la această necesitate a elevilor și una dintre soluții a fost să elaborăm un proiect pe tema care îi interesează, de care s-ar ocupa ei cu drag, cu dispozitive mobile, să programeze pe telefon. Ne-am gândit că fiecare copil are propriul său telefon, îi place una sau cealaltă, ca având cele două mari categorii, cele pe bază de Android și cele pe bază de iOS, cum am putea să combinăm aceste două domenii și astfel s-a născut ANDRiOS al nostru”, a declarat prof. Jakab Tunde.
Potrivit acesteia, elevii vor fi selectați dintre cei care își depun dosarul de candidatură și susțin o probă de interviu, în care trebuie să își prezinte cunoștințele despre tema proiectului și să demonstreze că sunt pregătiți și capabili să elaboreze astfel de aplicații. Cei care vor merge în Germania și Portugalia vor avea parte și de activități de pregătire – una culturală, despre țările unde își vor desfășura activitatea, și una științifică, ca să aibă o bază și să poată să învețe cât mai mult despre domeniul în care vor lucra. În plus, vor trebui să stăpânească, pe lângă limba de comunicare (engleză) și cea din țara în care vor merge, urmând ca la finalul proiectului să primească și certificate care să ateste îmbunătățirea competențelor lingvistice.
În ce privește celelalte două proiecte, “HealTH AT School“ are ca scop avertizarea elevilor asupra pericolelor utilizării Internetului, precum și de conștientizare a urmării hărțuirii (bullying) în școli și va consta în două stagii, la Almyros, Grecia, în februarie 2019 și Frankfurt, Germania, în octombrie 2019, pentru câte 6 elevi, iar “Dezvoltarea curriculumului de electronică în liceu“ va urmări însușirea de către elevi atât a cunoștințelor de bază în electronică, cât și a unor competențe-cheie de înaltă calitate dîn domeniu, grupurile participante în proiect urmând să-și aprofundeze cunoștințele inclusiv într-o tabără de vară ce va fi organizată la Balaton, în Ungaria.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.