Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz a câştigat premiul Asociaţiei Europene de Conservare a Mediului (EOCA) la categoria de peisaj şi animale sălbatice cu proiectul „Restaurarea pajiştilor şi trasee tematice în Angofa”, a anunţat, miercuri, Ben Mehedin, specialistul în dezvoltarea afacerilor comunităţilor agricole din cadrul ADEPT.
„Proiectul Fundaţiei ADEPT Transilvania, care a propus restaurarea pajiştilor şi crearea de trasee tematice în localitatea Angofa, de lângă Sighişoara, a fost selectat în prima fază pe lista scurtă a proiectelor luate în considerare spre finanţare de Asociaţia Europeană de Conservare a Mediului (EOCA), iar apoi s-a cerut votul publicului. Spre bucuria noastră, am avut cele mai multe voturi. În urma acestei competiţii vom avea o finanţare flexibilă de 15.000 de euro prin care urmărim transformarea unei foste şcoli într-un centru turistic şi se vor construi încă 1,5 kilometri de trasee de bicicletă, care vor continua cei 100 de kilometri deja existenţi în zonă, fapt ce va asigura legătura cu Sighişoara şi celelalte 8 sate săseşti incluse în reţeaua de mountain bike, care reuneşte peste 70 de furnizori de servicii de turism ‘verde’. De asemenea, avem prevăzută şi restaurarea câtorva hectare de fâneaţă şi punerea în valoare a biodiversităţii, vom curăţa terenurile de specii de plante invazive şi de deşeuri plastice, vom implica comunităţile locale prin acţiunile de ecologizare, plantare de pomi. De asemenea, vom marca 5 kilometri de trasee tematice în această zonă, care se bucură de o biodiversitate extraordinară. Prin acest proiect dorim să creştem numărul de vizitatori”, a declarat, pentru AGERPRES, Ben Mehedin.
Fundaţia ADEPT Transilvania a fost singura reprezentantă a României în această competiţie internaţională lansată de EOCA, unde a concurat la categoria „Peisaje şi Faună sălbatică” alături de organizaţii din Namibia, Tanzania, Borneo şi Capul Verde.
Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, judeţul Mureş, a fost înfiinţată în anul 2004 cu scopul conservării biodiversităţii şi dezvoltării rurale. Scopul ADEPT este oferirea peisajelor cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania şi comunităţilor de mici fermieri din zonă un viitor economic şi relevanţă pentru secolul XXI, fără a sacrifica sustenabilitatea şi productivitatea acestora.
„Aceste peisaje reprezintă un model important pentru agricultura sustenabilă şi productivă la nivel European”, susţin reprezentanţii ADEPT.
Premiul Asociaţiei Europene de Conservare a Mediului nu este singurul premiu internaţional obţinut de Fundaţia ADEPT, aceasta remarcându-se anual, la nivel european, cu proiecte în domeniul conservării biodiversităţii şi dezvoltării rurale.
AGERPRES