Proiectul „Semințe Libere” a debutat în anul 2014, cu crearea unui grup pe o rețea de socializare. Între timp, fiind peste 11.000 de membri ce schimbau sau își dăruiau semințe din producția proprie, proiectul a început să fie organizat în mai multe orașe din țară.
,,Semințe Libere este un eveniment cu intrarea liberă, organizat în spiritul Economiei Darului. Fă-ți curaj să ni te alături, chiar dacă nu ai nimic de oferit în afară de un zâmbet larg și o îmbrățișare strânsă. Avem nevoie să împărtășim și e important să dăruim din ce avem pentru a putea primi la rândul nostru”, anunțau organizatorii evenimentului de la Reghin, Cristian Man și Răzvan Ilieș.
Prima ediție a evenimentului a avut loc în data de 11 martie la Dogma Pubs & Coffee, Reghin.
Unul din scopurile proiectului a fost de a pune în libertate și direct în mâinile oamenilor semințe cât mai curate, tradiționale, open pollinated.
După amenajarea spațiului și gustarea bunătăților aduse, de casă, din fructe și legume locale a urmat un atelier de meșterit pentru cei mici, povești despre semințe, copiii au colorat și desenat. Programul a continuat cu Răzvan Ilieș, care a vorbit despre permacultură, despre ce este, la ce ajută și cum se poate aplica. I s-a alăturat și Cristian Man și împreună ne-au prezentat informații despre compostul urban, grădini urbane, posibilități de punere în aplicare în Ținutul Reghinului. Evenimentul a continuat cu o prezentare despre Cutia Țăranului, oportunități de valorificare pentru micii producători a produselor agricole curate, direct la clienți, după care Cristian Man a vorbit despre viitorul său proiect de construire a unei case naturale cu tehnica „cob”, generalități despre construirea caselor naturale și tehnici de construire.
S-au dăruit și primit semințe
Pe toată perioada prezentărilor s-au dăruit și primit semințe tradiționale, păstrate de la an la an, din propria grădină sau cu sursă cunoscută și comunicată deschis, butași de arbuști, pomi fructiferi, bulbi și semințe de flori și plante ornamentale. S-a încurajat cultivarea plantelor fără erbicide, pesticide și îngrășăminte chimice pentru a ne bucura sănătoși de ceea ce Mama Pământ ne oferă.
Un alt rezultat minunat al Semințelor libere este aducerea împreună a oamenilor cu interese și nevoi asemănătoare, crescând posibilitatea de colaborare și creând spațiul de conectare unde ideile frumoase se nasc. Atmosfera a fost una destinsă, caldă și cooperantă, participanții au schimbat informații, au vorbit despre grădinărit și reciclare, au servit prăjituri delicioase și siropuri de casă.
Imola Grama