Au trecut 85 de ani de când societatea românească a simţit nevoia înfiinţării unui mecanism de gestionare a provocărilor naturii şi protejarea semenilor de efectele dezastruoase ale acesteia, protecţia civilă.
Înaltul Decret Regal nr. 468 este considerat actul de naştere al Protecţiei Civile din România, în fiecare an, la 28 februarie, sărbătorindu-se ZIUA PROTECŢIEI CIVILE. Prin acelaşi regulament erau stabilite şi măsuri de competenţa pompierilor militari, inclusiv de organizare şi participare la exerciţiile publice de alarmare şi de pregătire a populaţiei civile din localităţile unde existau subunităţi ale acestora.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi „apărare civilă” în 1978 și „protecţie civilă ” în 1996. Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile. Astfel la 15 decembrie 2004, prin H.G.R. 1490 din anul 2004, modificată şi completată de H.G.R. 1514 din anul 2005, a fost înfiinţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor.
De la înfințare și până în prezent, indiferent de apartenența la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, protecția civilă a rămas o componentă fundamentală a sistemului securității naționale, destinată prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situaților de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora, precum și în scopul asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
La împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, se depun în continuare eforturi pentru perfecţionarea măsurilor de ocrotire a vieţii, bunurilor materiale şi a mediului, concentrându-se eforturile pentru a conştientiza şi instrui cetăţenii, deoarece o populaţie bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate.
„Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Horea” al judeţului Mureş doreşte tuturor celor care activează în slujba cetăţenilor, să urmeze exemplul înaintaşilor, acesta să constituie un imbold în întreaga activitate pe care o desfăşoară, să se comporte şi să acţioneze în toate împrejurările cu demnitate şi onoare”, I.S.U. Mureş.
La mulţi ani!
Domnul Colonel Costantea Lucian șeful serviciului resurse umane din cadrul ISU MUREȘ a dat citire ordinelor pentru avansările în grad, cu ocazia zilei protecției civile.
„După cum știți în perioada 20.12.2017 – 06.01.2018 pompieri din România au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o sondă în localitatea Moftinu Mare jud Satu Mare. Toate comunicațiile din timpul intervențiilor au fost asigurate de către colegii noștrii din cadrul compartimentului tehnologia informației. Pentru aportul lor ,,Agenda Pompierului,, a ținut să le acorde o diplomă onorifică de mulțumire.”
Domnul locotenent colonel Buhăianu a înmânat diplomele celor recompensați:
Ofițeri:
În gradul de colonel
1. Lt. Col. COSTANTEA LUCIAN — Reședința ISU
În gradul de maior
2. Cpt. CÂMPEAN COSMIN — Reședința ISU
Subofițeri
În gradul de mm I
1. MM II EREMIA NICULAE — Reședința ISU
Subofițeri
În gradul de plutonier adjutant
1. Plt. maj. MAXIM CLAUDIU—IOAN — Reședința ISU
2. Plt. maj. RAICA ALEXANDRU — Detașamentul de Pompieri Tg. Mureș
3. Plt. maj. BUZOGAN GEZA — Detașamentul de Pompieri Sighișoara.
4. Plt. maj. MORAR CRISTIAN — Secția de Pompieri Sărmașu.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Mureş.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.