Serviciul Rutier Mureş desfăşoară „SEATBELT” o acţiune preventivă, înscrisă în campania europeană, organizată pe parcursul acestei săptămâni sub patronajul TISPOL.
Potrivit analizei asupra accidentelor, în luna august 2014 s-au produs 29 accidente grave, în care 9 persoane au decedat şi 29 au fost rănite grav. Pentru conştientizarea conducătorilor auto şi pasagerilor asupra importanţei folosirii centurii de siguranţă poliţiştii vor acţiona cu fermitate, aplicând sancţiuni persoanelor care nu utilizează regulamentar centura de siguranţă.
Serviciul Rutier promovează în cadrul acestei campanii mesaje simple privind siguranţa rutieră, ocazie cu care sunt distribuite materiale informative privind utilitatea centurii de siguranţă şi a mijloacelor de retenţie pentru minori.
Cum se poartă centura de siguranţă la români?
Şoferii români au găsit modalităţi diverse de a scăpa de centură: fie o aşează peste piept, fără să o prindă în dispozitiv, fie o ţin pe mâna stângă. Pentru maşinile cu sistem de avertizare sonoră, ei trec centura prin spatele scaunului sau introduc un capăt de centură de siguranţă în dispozitiv, cumpărată “la mâna a doua”.
Scaunele pentru copii salvează vieţi!
Viaţa copilului dumneavoastră poate fi salvată prin achiziţionarea unui dispozitiv de retenţie omologat. Folosiţi o centură de siguranţă adecvată înălţimii şi greutăţii copilului dumneavoastră; 90% dintre vătămări ar putea fi evitate dacă aceste centuri de siguranţă ar fi utilizate corect – citiţi cu atenţie instrucţiunile de reglare.
Poate nu ştiaţi că:
– În cazul unui accident produs la o viteză relativ mică, 45 km/h, persoanele care se află în autoturisme şi nu poartă centura de siguranţă pot fi aruncate afară cu o forţă de 30 ori mai mare decât greutatea proprie!
– Probabilitatea ca un copil care nu poartă centura de siguranţă sau pentru care nu se utilizează un dispozitiv de retenţie, să-şi piardă viaţa în cazul unui accident rutier, este de 7 ori mai mare decât pentru un copil care este asigurat corespunzător!
– O ciocnire la o viteză de numai 5 km/h poate lua viaţa unui copil dacă acesta nu e prins în centură!
Reţineţi:
– conducătorul auto trebuie să folosească centura de siguranţă, indiferent de drum şi de circumstanţe;
– conducătorul auto trebuie să se asigure că toţi pasagerii poartă centura de siguranţă;
– centura trebuie să fie bine aşezată, cu linia ventrală cât mai jos posibil, pe şolduri şi nu pe abdomen, iar cea diagonală trecută peste piept şi traversând umerii;
– centura nu trebuie strânsă exagerat!
– nu călătoriţi niciodată cu un copil în braţe
– nu amplasaţi niciodată un scaun orientat înapoi pe scaunul din dreapta – faţă, mai ales dacă în faţa lui există airbag!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.