Peste 30 de asistenţi personali au protestat, luni, la Târgu Mureş, faţă de neincluderea acestei categorii în Ordonanţa Guvernului 19/2024, privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară, arătând că se creează o discriminare comparativ cu asistenţii maternali, asistenţii personali profesionişti, părinţii sociali sau îngrijitorii la domiciliu.
„Toată săptămâna avem aprobat un protest de la ora 10,00 la 11,30, în fiecare zi, sperăm să fie şi în alte zone ale ţării şi în Bucureşti. Protestăm în continuare pentru lipsa de reacţie a autorităţilor în sensul admiterii în Senat a amendamentului deja stabilit, care are aviz favorabil de la comisiile de drepturile omului şi comisia de muncă. Acel amendament a ajuns în Senat, dacă nu mă înşel, în data de 2 aprilie şi a fost retrimis către comisii. Pare pur şi simplu o tergiversare, pentru că n-aveau niciun motiv să-l retrimită, trebuia doar să-l voteze. Cred că la ora actuală încă zace la comisie, astăzi fiind termenul pentru adoptare tacită a legii. Deci mai evident decât atât nu prea poate să fie. Azi este bătălia cea mare, în sensul că dacă OUG numărul 19 trece tacit, fără să se vorbească şi fără să fie admis sau măcar discutat acel amendament care ne priveşte, introducerea în grila de salarizare. În răspunsurile primite de la minister ni s-a comunicat că această ordonanţă este ţintită pentru personalul din centre”, a declarat presei, asistentul personal Claudia Sălăgean.
Protestatarii susţin că în OUG au fost introduşi asistenţii maternali, asistenţii personali profesionişti, părintele social, îngrijitorul la domiciliu etc., deşi nu fac parte din centre de asistenţă, aşa cum afirmă autorităţile, deşi aceste categorii au fost mereu incluse în aceeaşi categorie cu asistenţii personali.
„Răspunsul oficial a fost că cei din centre trebuie fidelizaţi pentru opt ore, că stau la serviciu. Pe partea cealaltă parte, ni s-a răspuns că, vezi doamne, asistenţii personali au primit măriri anuale de la 3000, la 3300, la 3465 lei. Nu le negăm, dar fix aceleaşi măriri, exact în aceeaşi structură ca anul ăsta, au fost şi la părintele social, îngrijitorul la domiciliu, asistentul personal profesionist, asistentul maternal ş.a.m.d. Deci şi dânşii au aceste măriri, noi nu”, a subliniat Claudia Sălăgean.
În Târgu Mureş sunt 295 de asistenţi personali activi, care susţin că, dacă ar fi introduşi în grilă, ar beneficia de 35 de lei în plus faţă de veniturile actuale.
„Deci nu este o mare inginerie, dar ni s-ar recunoaşte gradaţiile. Acolo este durerea cea mare. La ora actuală, 295 de oameni au acelaşi salariu de 3.465 lei brut, în măsura în care rămâne pe acelaşi salariu. Ni s-a scos şi sporul de 15% datorită ÎCCJ. De anul trecut, lucrurile au luat o întorsătură destul de negativă, adică am fost loviţi de două ori. În afară de umilinţa în sine, financiar am fost loviţi de două ori, destul de puternic şi nu cred că e cazul. Şi noi trebuie să trăim cu acest salariu, nu trăieşte o singură persoană, trăiesc, în general, două persoane care lucrează în centru şi pleacă acasă cu banii respectivi, se duce într-o familie unde mai are, poate un venit, poate lucrează după opt ore. Noi nu putem să facem asta. Deci ea nu trebuie să întreţină o persoană cu dizabilităţi acasă, cu terapii. Deci folosesc toţi banii respectivi pentru dânşii, noi nu-i folosim pentru noi, pentru că persoana cu dizabilităţi poate are 660 lei. Deci salariul nostru plus indemnizaţia persoanei cu dizabilităţi îl împărţim la doi”, a mai afirmat asistentul personal. AGERPRES