Circa 40 de magistrați mureșeni – de la Tribunalul Specializat Mureș, Judecătoria Târgu Mureș, Judecătoria Luduș, Tribunalul Mureș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș și Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș – au ieșit marți să protesteze, în fața Palatului de Justiție din Târgu Mureș, față de prevederile introduse prin OUG 7/2019. Judecătorii și procurorii, care au purtat pancarte pe care scria “Pentru o justiție independentă”, “Susțin statul de drept” și respectiv “Statul de drept nu se negociază”, susțin că vor continua cu acțiuni similare în fiecare zi din această săptămână, de la ora 16, până vineri, când vor decide ce măsuri de protest vor adopta pentru săptămâna viitoare.
Simona Aldea, președintele Judecătoriei Târgu Mureș, a declarat că protestul este organizat la initiativa mai multor judecători și procurori din cadrul instanțelor din județul Mureș față de adoptarea OUG 7/2019, care a provocat neliniște.
“OUG 7/2019 a provocat neliniște și în rândul nostru, neliniște legată de independența autorității judecătorești. Susținem și noi toate demersurile pe care CSM urmează să le demareze pentru abrogarea tuturor dispozițiilor acestei ordonanțe, care exced solicitărilor CSM cu privire la admiterea la INM și promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vom continua cu astfel de acțiuni până la sfârșitul acestei săptămâni, vineri vom decide ce măsuri de protest vom adopta pentru săptămâna care urmează. Vom discuta în ce măsură protestele noastre de săptămâna viitoare vor afecta activitatea”, a declarat Aldea.
La rândul său, Raluca Moisoiu, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, a declarat că prin acest protest procurorii din județ se raliază poziției procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr și colegilor lor judecători.
“Cu toții suntem într-o poziție de dezavuare a poziției guvernanților noștri, care, după cum se observă, conduc un atac susținut împotriva intereselor Justiției și care se răsfrâng, în primă și în ultimă instanță, asupra intereselor fiecărui cetățean. Protestul procurorilor îmbracă și o formă concretă, în sensul că începând de astăzi și până vineri Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș și-a suspendă activitatea”, a spus Moisoiu, care a arătat că speră ca “într-un moment de luciditate” decidenții politici să-și dea seama că interesul prioritar al țării este altul.
Ea a precizat că până în 1 martie procurorii de la acest Parchet își vor desfășura activitatea doar în ce privește cauzele care trebuie rezolvate cu celeritate – cauzele cu arestați, minori, plasamente sau ordine de protecție – pentru a nu afecta interesele superioare ale minorilor sau ale persoanelor aflate în stare de arest preventiv. Potrivit aceleiași surse, la această formă de protest s-au raliat și Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târnăveni, Luduș și Târgu Mureș, toți judecătorii cu care a discutat nefiind de acord cu actele normative “scoase peste noapte”, care nu au fost supuse dezbaterii publice, organizațiile profesionale ale magistraților nefiind consultate.