Aproximativ 200 de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş au protestat, marţi, timp de o oră, împotriva separării pe criterii etnice a instituţiei de învăţământ. Pe parcursul protestului, Liga Studenţilor Târgu Mureş a adunat semnături de la studenţi şi cadre didactice pentru a le înainta Ministerului Educaţiei prin care îşi exprimă dezacordul faţă de implicarea politicului în problemele universităţii.
„Ne-am adunat astăzi aici, studenţii din UMF Târgu Mureş, români şi maghiari deopotrivă, pentru a protesta paşnic, apolitic, faţă de situaţia care se întâmplă momentan la noi în universitate. Cu această ocazie noi avem un tabel în care strângem semnături de la colegii noştri referitoare la respectarea autonomiei universitare la Târgu Mureş, neimplicarea politicului în autonomia UMF din Târgu Mureş, nesepararea învăţământului pe criterii etnice în cadrul universităţii noastre, recunoaşterea Cartei UMF şi recunoaşterea alegerilor de la UMF din Târgu Mureş. Până în acest moment am strâns peste 150-200 de semnături şi suntem aici de 20 de minute”, a declarat Dan Zolog, preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş. Acesta a spus că studenţii medicinişti din Târgu Mureş vor continua să strângă semnături şi apoi le vor trimite Preşedinţiei şi Ministerului Educaţiei.
„Este o manifestare pe care studenţii au iniţiat-o. Ştiţi din totdeauna că studenţii au avut un simţ civic foarte bine dezvoltat, dovada este şi această ocazie. La această manifestare, precum vedeţi, au aderat şi multe cadre didactice. Până la urmă, şi unii şi alţii transmit un singur mesaj şi anume că implicarea politicului într-o universitate este inutilă, poate să devină şi periculoasă şi este contraproductivă. Toţi, până la urmă, vor să se termine cu aceste probleme care există şi să putem intra într-o stare de normalitate. Cred că ăsta este mesajul pe care ei îl transmit presei, oamenilor din jur, pentru că avem parte nu doar de un fenomen care ţine de zona didactică, ci de un de un fenomen social care poate să ia dimensiuni pe care uneori nu le putem dimensiona pe adevărat. Aşadar încât daţi-le credit studenţilor pentru, că de regulă, ei ştiu ce fac”, a declarat noul rector al UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei. Acesta a spus că, marţi, la universitate este aşteptat să sosească ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi că vor avea loc discuţii care vizează viitorul UMF Târgu Mureş.
„Ştiu că va veni în această seară (aseară -n.r.) şi vor avea loc discuţii pe această temă, nu ştiu cu ce mesaj va veni ministrul Educaţiei. Ministerul nu vine să negocieze cu noi crearea liniei maghiare, pentru că învăţământul în limba maghiară există în acest moment. Probabil că vine să discute anumite probleme administrative legate de carta universităţii”, a spus rectorul.
Azamfirei a precizat că în urmă cu două zile au fost trimise la Ministerul Educaţiei documentele care atestă alegerea sa în fruntea UMF Târgu Mureş şi că în termen de 30 de zile ministerul trebuie să valideze sau să invalideze alegerile. În privinţa Cartei Universităţii, despre care liderii UDMR susţin că nu ar fi validă, Leonard Azamfirei a spus că aceasta este în litigiu, instanţa de judecată, care va decide asupra legalităţii documentului.
AGERPRES
Something of this kind only happens in Romania and a few other balcanic countrys, where people protest against ‘ethnic segregation’ when a community from a different ethnic backround is demanding it’s rights to education and the right to self organize.Learn, it’s two different things when a group is just trying to distance itself from the mass and when it’s about an ethnic group demanding freedom.This kind of activity shows continuity in Romania for the assimilation politics that was initiated mostly during communism.This is not the european way of dealing with cultural differences.Far from it..
Reply