Reghinenii s-au dovedit a fi simpatizanții momentelor artistice
Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Culturii au fost marcate la Reghin prin manifestări mai ample decât anul trecut. Acestea s-au desfășurat sâmbătă, 14 ianuarie, și au debutat cu o slujbă religioasă oficiată la Biserica Înălțarea Domnului. După ceremonia religioasă de pomenire a ziditorilor neamului, cei prezenți au participat și la depunerea unor jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu. Lângă monumentul aflat vizavi de biserică, oamenii s-au oprit pentru a asculta pe cei care au recitat poezii și au cântat cântece pe versurile poetului. În continuare alaiul s-a deplasat la Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu”, unde în foaierul instituției s-a desfășurat de la ora 17.00, expoziţia „Icoana din Fereastră”.
Provocarea
Oficiile au fost făcute de scriitorul mureșean Nicolae Băciuţ şi de directoarea Muzeului Etnografic din Reghin, Maria Borzan. Seara a continuat cu un simpozion şi de o prezentare de carte, acestea fiind urmate de un spectacol de poezie și muzică intitulat ,,Întru-nceput era Cuvântul”. Ideea de bază a acestui spectacol a fost aceea de a oferi posibilitatea tuturor celor din sală să urce pe scenă și să recite o poezie sau să cânte un cântec, creație proprie sau nu.
Provocarea spectatorilor la eliberarea fiorului artistic personal, exprimarea gândurilor și sentimentelor de moment, generate de ceea ce se întâmplă pe scenă, este o metodă de comunicare cu publicul care a mai fost practicată și cu alte ocazii în Sala Mare a Casei de Cultură a Tineretului din Reghin. Se pare că spectatorii reghineni agreează astfel de manifestări, dovedind tot mai mult disponibilitate spre împărtășirea cu cei din jur a propriilor senzații și percepții artistice.
Printre invitații serii s-au aflat interpreții Florin Săsărman, Majai Gyozo,Angela Mariețiu şi scriitorii Răzvan Ducan, Lazăr Lădariu, Dorin Borda, Valentin Marica, Laurian Stănchescu, Cornelia Hetrea şi Gabriela Costescu.
Atmosfera creată de aceștia și de publicul din sală a făcut din seara dedicată Zilei Naționale a Culturii o seară memorabilă. Cei prezenți au rămas impresionați și s-au declarat mulțumiți de modul în care au ales să-și petreacă o seară friguroasă din mijloc de ianuarie.
Emeșe Ardelean