Emanuel Oprea, directorul general al companiei care deține brandul ”Puiul de Crăiești”, Oprea Avi Com, unul dintre cei 3 parteneri ai investiției de aproape 16 milioane de euro în fabrica de furaje UBM Feed de la Sânpaul, a declarat vineri, la inaugurarea investiției, că în planurile companiei saleintră și deschiderea unui abator modern de păsări, în apropiere, la anul. Oprea precizat că investiția în fabrica de furaje UBM Feed de la Sânpaul a pornit de la o nevoie a zonei, inclusiv a companiei sale, dat fiind că în anii ‘90 fabrica de furaje de la Iernut, care a fost emblematică, s-a închis.
”Dar noi ca și fermieri și crescători de păsări și îndeosebi de animale avem nevoie – și am avut nevoie – de o fabrică de genul acesta în zonă și atunci împreună cu partenerii noștri maghiari, practic cu furnizorii noștri de cereale, am hotărât să înființăm o fabrică de genul acesta aici, în centrul țării. Problema de fapt nu e doar zonală, e problemă națională, adică ajungem să exportăm cereale în Ungaria sau în statele vecine și să importăm produs finit – ceea ce nu e, din punctul meu de vedere, fiabil economic. Nu a trebuit să-i convingem, până la urmă, tocmai din experiența noastră de client, furnizor am văzut că trebuie să străbatem distanțe, să aducem furajul din Ungaria la noi în țară și pe de altă parte să exportăm cereale din centrul țării către Ungaria și normal că ideea a venit natural, deci de ce n-am produce direct aici, în țară?”, a spus Oprea.
Acesta a arătat că fabrica de la Sânpaul inaugurată vineri în urma unei investiții de aproape 16 milioane de euro, una dintre cele mai importante investiții din România în domeniul furajelor, are o capacitate de 30 de tone pe oră.
”Anual vom produce peste 220.000 de tone de furaj granulat, negranulat se poate produce chiar și mai mult. S-au investit aproape 16 milioane de euro într-o tehnologie care depășește cu mult nivelul care există la acest moment în țară și chiar și în Europa Centrală și de Est. Deci e ceva absolut inedit pentru industria producătoare de cereale din Europa, aș putea chiar spune~, a spus Oprea.
Potrivit acestuia, producătorii locali de cereale și fermierii vor avea acces la ”produse reper sub aspectul calității”, în condițiile în care, din capacitatea de producție a aceste fabrici, investitorii estimează că ei vor consuma o cantitate undeva până la 20%, restul de 80% urmând să fie oferit spre vânzare. Oprea a precizat că investiția a fost gândită în primul rând ca un jucător major mai ales pe piața din Transilvania, mai ales că și Mureșul este recunoscut pentru potențialul și pentru tradiția în domeniul agricol, fiind țintiți fermierii și producătorii locali de cereale. Compania Oprea Avi Com va investi în continuare în domeniul agricol, a spus Oprea, arătând că se intenționează inaugurarea, în primăvara anului viitor, a unui abator nou de păsări, modern, chiar în zonă.
“Ne dorim să investim, și noi și partenerii noștri avem atât proiecte separate, cât și proiecte comune. Și noi vom construi chiar aici, în vecinătate, un abator de pui, modern, pe care sperăm să-l inaugurăm în primăvara anului viitor. Deci da, proiecte sunt, credem în potențialul zonei și până la urmă potențialul economiei românești~, a mai spus Oprea.
Potrivit acestuia, investiția în noua capacitate de producție s-ar ridica undeva la 9 milioane de euro.