Muncitorii din salubritate din întreaga lume au fost văzuți stropind spații publice în aer liber, precum străzi și parcuri, cu soluții diluate de înălbitor. Raționamentul este că, prin dezinfectarea străzilor, coronavirusul este mai puțin probabil să infecteze persoanele care se aventurează afară.
Problema este că acest raționament este greșit. Dezinfectarea străzilor și a altor locuri publice în aer liber este, în general, inutilă și o risipă completă de resurse publice. La fel de bine se poate pulveriza cu bancnote în atmosferă, efectul este același: mulți bani pierduți și nimic făcut pentru a reduce efectiv răspândirea virusului.
Avem și în România multe astfel de exemple.
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că pulverizarea străzilor cu înălbitor nu servește un scop. La fel ca în majoritatea chestiunilor care risipesc banii contribuabililor, această operațiune – fie ordonată din ignoranță, fie pentru capitalul politic – dă impresia că autoritățile fac de fapt ceva. La rândul său, publicul are sentimentul că sănătatea sa este ocrotită.
De ce dezinfectarea spațiilor publice în aer liber este o idee proastă
Deși dezinfectarea spațiilor exterioare din zonele urbane dens populate ar putea părea aproape o idee sensibilă, aceasta contravine complet științei transmiterii coronavirusului. În primul rând, SARS-CoV-2 se răspândește prin contactul direct cu picăturile de fluid respiratoriu și aerosolii originari de la persoane infectate. O gazdă susceptibilă se poate îmbolnăvi de COVID-19 atunci când o persoană infectată aflată în imediata apropiere tușește, strănută sau chiar vorbește spre fața sa.
Citeşte întreaga ştire: Pulverizarea străzilor cu dezinfectant este inutilă și poate fi chiar periculoasă. Iar ca risipă, e ca și cum am arunca bani în atmosferă