Conform unor surse bine documentate în domeniul chimiei și al tipurilor de îngrășăminte care sunt comercializate în zona județului Mureș ne-au contactat pentru a face câteva precizări, cu condiția a nu li se dezvălui identitatea.
Așadar, îngrășămintele din depozitul care se vede și în imaginea alăturată sunt cel mai probabil de proveniență bulgară (!!) și sunt de tip NPK 15-15-15 care nu întrunește condițiile ONU pentru a fi declarat produs combustibil pentru că substanțele combustibile din conținutul său sunt sub 0,4% și produsul nu este capabil de descompunere autosusținută. Asta înseamnă că – analizând la rece situația – pericolul de explozie efectivă totuși a fost relativ mic.
Daaarrrr!
Acestea ar fi informațiile oficiale legate de acest tip de îngrășământ, daaarrr pentru că întotdeauna există un ”dar” toate cele de mai sus sunt valabile atât timp cât condițiile de manipulare și depozitare sunt corecte și respectă câteva reguli de bază. Una dintre reguli este ca ”depozitarea” să fie efectuată în spații deschise sau foarte bine ventilate. Pentru că, dacă sunt depozitate în spații închise, neventilate și mai adaugi peste cele 15 tone rămase în magazie și un acoperiș în flăcări se pot acumula niște gaze toxice din descompunerea îngrășămintelor … și nu se știe niciodată. Totuși, ne spun specialiștii, nu explozia ar fi fost pericolul iminent ci eventual emanațiile de gaze toxice care ar fi putut avea loc. Și, într-un scenariu și mai pesimist, dacă aceste gaze toxice s-ar fi acumulat probabil ar fi putut avea loc și o explozie. Dar sunt deja câțiva ”dacă” pe traseu …
În loc de a trage niște concluzii inoportune am dori să aflăm mai multe detalii și să vedem poziția comisiei de anchetă din partea Pompierilor care sigur va veni cu un raport privind gravitatea situației prin care am trecut cu toți azi – 29.01.2023 – la Târgu Mureș.
Cristian Teodorescu