În pofida ploilor din ultima vreme, deficitul de apă din sol pentru culturile agricole este încă în zona roșie. Cauza? Seceta prelungită și din ce în ce mai acut acțiunea bateriilor antigrindină amplasate în diferite zone ale țării. Decontul pentru ineficiența acestora dar și pentru pagubele provocate de aceste baterii, la comanda Ministerului Agriculturii, va fi suportat de întreaga populație a țării.
Astfel, fermieri din toată țara solicită Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să închidă urgent stațiile de lansare a rachetelor antigrindină. Aceștia consideră că, pe lângă cauzele naturale, acestea s-ar face și ele vinovatepentru seceta extremă. În tot acest timp, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, investește sume imense în extinderea proiectului. Așa a luat naștere Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, care ar avea în coordonare mai multe puncte de lansare a rachetelor în zona Transilvaniei.
Construcția acestora a intrat în linie dreaptă, așa că a fost aleasă și compania care se va ocupa de “Exploatarea operaţională şi/sau de cercetare a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş în vederea omologării în perioada 20.02.2020- 14.04.2022”. Conform presei din zona Transilvaniei, contractul de exploatareeste în valoare de 38.242.438 lei, fără TVA și este atribuit unei firme care a avut ca obiect de activitate și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, compania trecând recent la “activități de ordine publică și de protecție civilă (servicii de intervenții active în atmosferă)”.
Bani risipiți în nori
Că vorbim de un proiect guvernamental prost gândit și gestionat de grupuri private, nu mai este niciun secret. Ceea ce șochează este că investițiile sunt uriașe și cresc de la an la an. Iar aici nici nu este luat în calcul costul rachetelor lansate, fiecare depășind suma de 1.000 de euro.
Astfel, cum în mod normal este nevoie de mai multe salve, se ajunge la sume record aruncate în nori. De exemplu, cea mai recentă comunicare a Ministerului Agriculturii cu privire la combaterea grindinei arată că doar în zona Olteniei s-au lansat într-o oră și jumătate nu mai puțin de 69 de rachete antigrindină. Toate acestea pot ridica multe semne de întrebare, dar ceea ce-i supără cu adevărat pe fermieri sunt efectele adverse ale rahetelor.
Astfel, agricultorii din zona Moldovei și din Prahova, care au culturile “acoperite” de Sistemul Național Antigrindină, au analizat statisticile cu privire la ploile căzute în fiecare perioadă a anului timp de aproape un deceniu, iar datele au arătat clar o strânsă legătură între lansarea rachetelor și secetă. Pentru ei nu a fost nicio mirare, aceștia observând de multe ori cum norii de deasupra culturilor au fost împrăștiați cu rachete, iar, în timp ce în toate localitățile din jur ploua, în zona “protejată” nu a picat niciun strop de apă. Prin urmare, banii risipiți în nori reprezintă o pierdere infimă dacă ar fi comparați cu ceea ce înseamnă culturile distruse de secetă.
Având în vedere acest lucru,numeroși fermieri din mai multe zone ale țării anunță că vor iniția proteste dacă mininistrul Agriculturii, Adrian Oros, nu desființează Unitățile de Combatere a Grindinei măcar în zonele în care fermierii solicită acest lucru.