Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menţionat că România raportează 1 la sută din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale, precizând că media europeană este la 7 la sută. El a precizat că în ţară a crescut raportarea acestor infecţii de la 0,2 la sută la 1 la sută. Ministrul a mai anunţat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice.
El a menţionat că aceste infecţii nu pot fi eliminate, ci trebuie să avem o raportare reală a lor.
Ministrul s-a referit şi la situaţia de la Spitalul Judeţean Târgu Mureş, unde cinci pacienţi au murit din cauza infecţiilor.
“A fost situaţia de la Târgu Mureş. Au fost cinci decese. Ăla e un focar. Ăla mă preocupă. De ce mă preocupă? Pentru că înseamnă că acolo există o problemă legată de mediul în care se desfăşoară, fie că e vorba de personalul care e acolo, fie că e vorba de pacienţii care vin acolo şi nu se face screening, fie că sunt condiţii hoteliere care nu sunt bune şi stau prea mulţi, prea apropiaţi, fie că personalul de îngrijire care face curăţenie nu cunoaşte prevederile ordinului privind curăţenia şi dezifecţia. Asta e o problemă unde mă duc, o investighez, o rezolv şi nu se mai întâmplă. Încerc să fac ceva, dar nu pot să evit aparţia de decese şi atunci nu vin, de exemplu, cu o declaraţie demagogică şi spun patru copilaşi au decedat într-un spital din România şi facem ancheta epidemiologică, cei care au avut probleme legate de infecţie au fost trei şi decese a fost unul singur. Nu cred că în felul ăsta ajutăm rezolvarea acestei probleme. Un manager trebuie încurajat să raporteze. M-aş duce mai degrabă la un spital un managerul raportează 5-6 la sută infecţii, chiar şi decese decât la un spital care raportează 0 sau 0,1”, a mai declarat Rafila.