”Sunt indignat și supărat de ceea ce se întâmplă legat de colectarea gunoiului și curățenia stradală. Cu toate acestea, după cum bine știți, municipalitatea poate acționa direct doar în cazul unui singur contract, și anume cel de curățenie stradală. Celălalt contract, cel de colectare a gunoiului menajer, nu a fost încheiat de noi, ci de ADI Ecolect. Deci, dacă cineva protestează în legătură cu acest lucru, vă pot spune că a greșit numărul casei….”, a declarat Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, miercuri, 21 decembrie în deschiderea conferinței de presă care a avut loc la sediul instituției.
Executivul primăriei a decis că se impună măsuri ferme ca urmare a situației tot mai critice din Târgu Mureș, cu privire la neridicarea deșeurilor, în urmă cu o zi,. ”Am decis rezilierea contractului pentru salubrizarea stradală, pe care municipalitatea îl avea încheiat cu SC Brantner Servicii Ecologice SRL. Cred că niciunul dintre târgumureșeni nu este mulțumit de modul în care arată orașul, iar noi, ca administrație locală, avem doar pârghiile legale de pus in aplicare, cele specificate în contract. Astfel, operatorului i s-a transmis ieri Notificarea de reziliere, iar acesta are obligația ca până la finalizarea licitației pentru un nou operator să asigure în continuare serviciile de curățenie stradală.”, a precizat edilul.
Pe de altă parte, în intervalul 25 noiembrie – 20 decembrie, Poliția locală a verificat modul în care s-a respectat graficul de colectare a deșeurilor menajere de pe raza Municipiului Târgu Mureș, de către societatea abilitată, respectiv Compania de Salubritate Brantner Veres S.A.. De la începutul campaniei de monitorizare până în prezent au fost realizate peste 5200 de verificări, fiind încheiate în total 415 procese verbale, în valoare totală de 830.000 lei, cu mențiunea că activitatea de monitorizare și de aplicare a sancțiunilor va continua.
”Cele 30 de zile, privind demersurile de reziliere a contractului sunt pe cale să expire, iar Adunarea Generală a ADI Ecolect va trebui să decidă asupra modului în care se va continua. Desigur, Târgu Mureșul are un singur vot aici, dar îl vom folosi.”, spune primarul.
Tot în cadrul conferinței de presă, primarul a anunțat faptul că a fost aprobată finanțarea, din fonduri PNRR, pentru pista de biciclete de-a lungul canalului Pocloș. Traseul va avea o lungime de 4,3 km, iar traseul va fi în zona Livezeni (zona Liceului Tehnologic Electromureș/zona comercială din cartierul Tudor); respectiv Str. Budai Nagy Antal (zona centrală a Municipiului). Valoarea proiectului este de peste 800.000 de mii de euro.
În finalul conferinței de presă, Dana Ijac, șef serviciu în cadrul Serviciului de Proiecte pe Fonduri Europene a prezentat informații în legătură cu închiderea proiectului ”Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal 30ha Târgu Mureș”. ”Primăria Târgu Mureș a demarat, în 2012 un proiect privind reabilitarea sitului poluat istoric pe o suprafață de 300.000 metri pătrați. Ecologizarea era necesară fiindcă exista riscul afectării atât a râului Mureș, cât și a apelor freatice. Am depus alături de echipă o muncă asiduă, au existat colaborări cu multe instituții și companii, cărora le mulțumesc!”,a precizat Dana Ijac, șef serviciu în cadrul Primăriei Târgu Mureș. Prin implementarea proiectului s-au obținut următoarele rezultate: s-au redus fluxurile de substanțe anorganice care ajung în pânza freatică; s-au protejat apele de; s-a curățat terenul de substanțe de contaminare și s-a adus la un standard corespunzător pentru a soluționa orice impact asupra mediului local de activitatea anterioară din cadrul sitului. Valoarea totală a proiectului finanțat prin POIM este de 37.764.284,43 lei.
Serviciul Relații Interne și Internaționale