Proiectul MureşOnBike – Parcări pentru Biciclete, iniţiat Fundaţia Comunitară Mureş şi finanţat prin programul de responsabilitate socială ‘HEINEKEN pentru Comunităţi’, în cadrul căruia vor fi amplasate 150 de rastele în Târgu Mureş, se va finaliza până în luna mai a acestui an, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Sandor Gal, coordonatorul proiectului.
Potrivit acestuia, Proiectul MureşOnBike presupune înfiinţarea a 150 de locuri de parcare pentru biciclişti, iar până la venirea iernii au fost instalate 61 de rastele în 21 de locuri din Târgu Mureş, majoritatea acestora beneficiind şi de cofinanţare din partea cetăţenilor.
‘În cadrul proiectului am făcut 150 de rastele, din care am montat 61 de rastele în 21 de locaţii. Mai sunt încă alte 5 locaţii unde vor fi montate 14 rastele când ne permite vremea şi pe parcurs vom identifica şi alte locaţii. Ele au fost montate în locuri publice sau frecventate de public, Primăria Târgu Mureş, pieţele din Târgu Mureş, sala polivalentă, Casa de Cultură Mihai Eminescu dar vor fi montate şi la Platoul Corneşti, în faţa la Zoo şi la intrare în parc. Am primit 31 de propuneri de locaţii de la cetăţeni, pe site-ul nostru. Sper ca până în aprilie – mai să terminăm de montat restul de rastele’, a arătat Sandor Gal, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Mureş.
Georgiana Branea din partea Asociaţiei unDAverde, partener în acest proiect, a precizat în acelaşi cadru că în momentul proiectării parcărilor s-a ţinut cont inclusiv de siguranţa bicicletei. ‘Trebuie să avem încredere că acolo unde o lăsăm, o şi găsim. Şi am încercat să folosim acest cadru de dimensiuni care este în măsură să asigure şi cadrul bicicletei pentru a găsi bicicleta în integritatea ei atunci când ne întoarcem de la cumpărături. Există acele parcări care asigură doar roata şi există riscul ca bicicleta să fie vandalizată sau să rămână dar roata acolo iar bicicleta să dispară. Am vrut să asigurăm o flexibilitate în montarea acestor rastele, de a le monta în spaţii înguste, de a le monta un singur elemente sau mai multe şi aşa a apărut această idee a unui singur cadru ca o agrafă care se ancorează în pământ şi susţine de fapt două biciclete’, a spus aceasta.
Proiectul MureşOnBike este implementat de Fundaţia Comunitară Mureş cu ajutorul partenerilor Asociaţia unDAverde, Pro Biciclo Urbo, Asociaţia Salvatorilor Speciali şi Montani Mureş, Focus Eco Center, EasyRider.
AGERPRES