Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și UAT Județul Mureș au semnat un contract de finanțare în cadrul Priorității 5 „O Regiune accesibilă” din cadrul Programului ,,Regiunea Centru” 2021-2027, pentru modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 153, care leagă localitățile Eremitu și Sovata. Proiectul contractat va diversifica oportunitățile de dezvoltare ale comunităților amplasate pe tronsonul rutier care va fi modernizat, dar și posibilitatea de a practica un stil de viață sănătos prin ”soluțiile verzi” care vor fi implementate.
Lucrările propuse în cadrul proiectului includ reabilitarea și modernizarea drumului județean pe o lungime de 19,13 km, reabilitarea a 4 poduri existente și demolarea altor 2 pentru construcția de noi poduri. Din bugetul proiectului se vro aloca fonduri și pentru amenajarea a 18 stații de autobuz, 3 parcări și a 4.951 metri de piste pentru biciclete, crearea a 25.308,7 mp2 de trotuare și 27 de treceri de pietoni, modernizarea intersecțiilor, amplasarea de parapeți metalici deformabili pentru protecția circulației, precum și instalarea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice în Sovata.
Proiectul privind modernizarea acestui drum județean, care are o durată de implementare de 48 de luni, are o valoare totală eligibilă de 205.758.332,71 lei, din care 201.643.166,06 lei, reprezintă fonduri nerambursabile alocate din Acțiunea 1 ”Investiții în modernizarea infrastructurii rutiere de importanță regională pentru asigurarea conectivității la rețeaua TEN-T” a PR Centru 2021-2027. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii rutiere, facilitând mobilitatea regională și locală, reducerea timpilor de călătorie și creșterea siguranței traficului, iar pe termen lung va contribui și la dezvoltarea economică și turistică a localităților Eremitu și Sovata.
În cadrul semnării contractului de finanțare, domnul Director general al ADR Centru, Simion Crețu, a subliniat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea județului și a Regiunii Centru: „Prin semnarea acestui contract, continuăm proiectele de modernizare a drumurilor din Regiunea Centru susținute și prin programele anterioare gestionate de noi, POR 2007-2013 și POR 2014-2020. Sprijinim dezvoltarea infrastructurii rutiere regionale, un pilon fundamental pentru mobilitate, economie și calitatea vieții. Investițiile în drumurile județene sunt esențiale nu doar pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic, dar și pentru siguranța cetățenilor, stimularea economiei locale și atragerea de noi investiții. Prin Programul „Regiunea Centru”, pentru o regiune accesibilă, avem o alocare de peste 150 milioane de euro care este destinată proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii rutiere și creșterii mobilității în întreaga regiune. Până în acest moment, avem depuse două proiecte de finanțare pe această linie de finanțare, cu o valoare de aproximativ 50 milioane de euro, dar Apelul este deschis depunerii până în luna martie, 2025. Suntem încrezători că, cu ajutorul acestor fonduri europene, vom contribui la construirea unei infrastructuri moderne care va contribui la un viitor mai bun.”
Localitatea Sovata, recunoscută pentru Lacul Ursu și stațiunea balneară de renume internațional, va deveni mai accesibilă turiștilor, stimulând astfel activitățile economice și sectorul turistic din zonă. În același timp, comuna Eremitu care găzduiește Parada Baloanelor cu Aer Cald, eveniment recunoscut la nivel internațional, cu satele sale pitorești și peisaje naturale deosebite, va beneficia de o infrastructură îmbunătățită. Impactul proiectului va fi semnificativ, având în vedere că aproape 14.655 de persoane din localitatea traversată de DJ 153 vor beneficia direct de lucrările de modernizare, facilitându-le accesul la locuri de muncă, servicii publice, educație și sănătate. De asemenea, 660 de agenți economici din Sovata și Eremitu vor avea acces îmbunătățit la rețelele de transport, ceea ce va contribui la dezvoltarea economică locală.
Pe lângă locuitorii și agenții economici din localitățile traversate de DJ 153, beneficiarii direcți ai proiectului vor fi și autoritățile publice, care vor beneficia de reducerea costurilor de întreținere a drumului județean, dar și de o infrastructură rutieră mai sigură și mai eficientă. Prin realizarea acestui proiect, se va contribui la o mobilitate durabilă și la creșterea conectivității între județul Mureș și regiunile adiacente, având un impact pozitiv asupra întregii economii locale și regionale.